Gerek yaş gerekse de kuru olarak satılan ve parasal değerini hiçbir zaman yitirmeyen bamyada boy büyüdükçe fiyat düşerken herkesin tercihi bamyanın en lezzetli hali olan küçük boy oluyor. Bamya severler bamya fiyatlarını pahalı bulurken üretici ve satıcı kısmında yer alanlar ise insanların bamyaya olmayacak ucuzlukta fiyat biçmesine üzülüyor. Sabahın erken saatlerinde toplanan ve ev hanımlarınca kurutulup satışa sunulan bamyalar bamya üretimi yapan yerlerde yaşayan kadınların en büyük geçim kaynağı. Zengin içeriği ve zahmetli üretimi ile bilinen bamya özellikle son üç yıldır kadınlar tarafından yemeği, çorbası yanında turşu yapılmasıyla da revaçta.

Yeşil ve ufak olan kurutulmuş 100 gramlık bir bamyadan 4 kişilik bir bamya çorbası çıktığını belirten pazarcı Ali Aksoy “İnsanlar daha önceki senelerde kiloyla bamya satın alırdı. Bu sene fiyatların artmasıyla birlikte gramla bamya almaya başladı. Pazara gelenler pazar fiyatlarının artışından şikâyet ediyor. Üretici kısmındakilerin mazot, gübre fiyatlarındaki artışından kaynaklı olduğundan bahsettiğimizde siz de haklısınız diyorlar. Kışlık kurutmalık ve derin dondurucu için hazırlanan gıdaların fiyatına zam gelecek korkusuyla şimdiden kışlık için hazırlık yapanlar var. Acaba eylül ayında düşer mi beklesem nasıl olur diyen de var. Allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin.” dedi.

Alişahane Mahallesine kurulan semt pazarında fiyatı en çok artan ürün bamya ve limon olurken diğer ürünlerin kilogram fiyatları şu şekilde; Domates 10 TL, Salatalık 5 TL, Biber 10 TL, Fasulye 15 TL, Kabak 5 TL, Dolmabiber 10 TL, Patlıcan7,5 TL, Soğan 7,5 TL, Patates 10 TL, Şeftali 10 TL, Kaysı 7,5 TL, Muz 25 TL, Kavun 5 TL, Üzüm 12,5 TL, Karpuz 3 TL, Bamya 40-50 TL, Marul 5 TL, Maydanoz 2,5 TL Limon 20 TL, Reyhan 5 TL. Haber: Senem Yavuzaslan