İlk olarak belirli bir seçim süreci içerisinde bağımsız belediye meclis üyeliğine başvuru yapılmalıdır. Bu süreçte seçimler ve adaylık için belirlenen koşulları ve gereklilikleri öğrenmek önemlidir. Bağımsız belediye meclis üyesi olmak için hangi şartların olduğu ve başvuru sürecinde istenilen belgeleri tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurulur. Ülkeden ülkeye, yerelden yerleşime göre de yerel seçim kuralları değişmektedir.

Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir? Temel şartlar:

T.C. vatandaşı olmak.

İkametgâh: En az 6 ay boyunca ilgili seçim bölgesinde yer almak.

Yaş: 18 yaşını doldurmuş olmak ve seçildikleri tarihte 25 yaşını doldurmuş olması şarttır.

Milletvekili Seçimi Kanunu: 2839 sayılı Milletvekili Seçim Kanunu kapsamında belirtilen ilgili sakıncaları taşımamak.

Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Nasıl Seçilirler?

Bağımsız belediye meclis üyesi ve belediye meclis üyeleri 5 yılda bir gerçekleşen yerel seçimler sonucunda mevzuata göre nüfusu 250,001'den 500,000'e kadar olan ilçelerde adaylar arasında en yüksek oy alınmasıyla seçilirler.

Bağımsız Belediye Meclis Üyeliğine Ne Zaman Başvurulur?

Başvurular yerel seçim tarihine göre 30 gün öncesinde yapılmalıdır.

Bağımsız Belediye Meclis Üyeliğinin Görevleri ve Yetkileri Nelerdir?

Yerel yönetimde önemli görevlere ve yetkilere sahiptir. Belediyelerle ilgili önemli konuları meclise taşır ve gündeme getirir. Belediye meclisinde alınan kararları belediye başkanlarına iletme, komisyon kurma ve çoğunlukla karar verme gibi sorumlulukları vardır. Belediyenin bütçesi, harcamaları, yatırımları, belediyeye ait görüşmeleri, kararları ve denetimleri sağlamaktadır.

Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Maaşı Ne Kadar?

Meclis toplantılarına katılım sürecinde günlük 39. madde gereğince belediye başkanlarına ödenen aylık brüt ödeneğin üçte birini geçmeyecek şekilde, meclis tarafından belirlenen miktarda ödeme yapılmaktadır.

Kaynak: Eda Şahintürk