Halk arasında “balonlaşma” diye bilinen Aort Anevrizması hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Özlem Balcıoğlu Tunalı, yüksek tansiyon hastalarının özellikle yaz döneminde, tansiyonlarını sıkça kontrol ettirerek, riskli davranışlardan uzak durmaları gerektiğini vurguladı.

Aort anevrizması nedir? sorusunu yanıtlayan Tunalı: “Aort, kalpten çıkan ve tüm vücuda kanı sağlayan damarların kaynağı olan ana atardamardır. Aort anevrizması ise, aort duvarının (ana atardamar) normal çapından yüzde 50 daha fazla genişlemesine denir. Aort anevrizması halk arasında “balonlaşma” olarak bilinir. Aort anevrizması aortun herhangi bir kısmında gelişebilir. Geliştiği bölgeye göre isimlendirilir. Aortun kalpten çıkan ilk kısmının balonlaşması Assendan Aort Anevrizması, göğüs boşluğu içindeki kısmının balonlaşması Torasik Aort Anevrizması, karın içindeki bölümünün balonlaşması ise Abdominal Aort Anevrizması olup, abdominal aort anevrizması en çok görülen anevrizma türüdür’’ dedi.

Aort Anevrizmasi Belirtileri Nelerdir Aort Anevrizmasi Nasil Belli Olur2

Aort Anevrizması Temel Nedeni Nedir ?

Anevrima oluşumunun temel nedenini damar duvarının yapısının bozularak zarar görmesi olduğunu belirten Tunalı: “Hipertansiyon, sigara kullanımı, kolesterol yüksekliği ve ateroskleroz temel nedenler olarak bilinmesine rağmen, enfeksiyonlar, travma ve genetik yatkınlık da anevrizmalara yol açan diğer nedenler olarak sayılabilir. Damar çapı, normalin iki katına ulaştığında damarın çatlaması, yırtılması ya da damar tabakalarının ayrışması gibi tehlikelere sık rastlanır. Bu nedenle, anevrizma tespit edilen hastalar yakından takip edilmeli ve aort çapının iki kata çıktığı ya da 5.5 santimetreyi aştığı durumlarda aktif tedavi uygulanmalıdır” dedi.

Aort Anevrizmasi Belirtileri Nelerdir Aort Anevrizmasi Nasil Belli Olur3

Aort Anevrizması Belirtileri Nelerdir ?

Aort Anevrizması belirtileri hakkında konuşan Tunalı, “Bulundukları bölgeye bağlı bası oluşturabilirler. Kalpten hemen çıkışta meydana gelirse aort kapak yetmezliğine, soluk borusuna bası yaparsa nefes darlığına, abdominal aort anevrizmaları ise karın ve sırt ağrılarına neden olabilirler. Bazen de hiçbir belirti vermeden yıllarca çapları artmaya devam eder ve tesadüfen başka tetkikler yapılırken tespit edilirler. Anevrizmalar bazen de patlamış olarak acil servislere başvuran hastalarda tespit edilirler. Bu durumlarda hayati risk çok fazladır ve acil girişim şarttır” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi