İstanbul tarih izleriyle sıklıkla merak konusu oluyor. Gezginler ve İstanbul’da yaşayıp gidip göremeyenler arama motorlarında Rumeli Feneri Kalesi hakkında merak ettiklerini araştırıyor. Konuyla alakalı Rumeli Feneri Kalesi Ne Amaçla Yapılmıştır? sorusunu aratıyorlar. Peki Rumeli Feneri Kalesi ne amaçla yapılmıştır? sorunun detayları haberimizde...

Rumeli Feneri Kalesi ya da Topçu Kalesi, İstanbul'un Rumelifeneri sırtlarında bulunan ve 17. yüzyıldan kalma bir kaledir. Adını yanındaki köyden alır ve Rumelifeneri Köyü'ne kara yoluyla Sarıyer ilçesinden ulaşılabilir. Fenerin kökeni eski çağlara dayanır ve Boğaz girişinde gemilere yol göstermek için ateşlerin yakıldığı bilinir.

Rumeli Feneri Kalesi Ne Amacla Yapilmistir1 (2)

Köy, Bizans döneminde Fanariyan Burnu olarak bilinirdi ve bu isim küçük fener ve Avrupa feneri anlamına gelir. İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan en uç noktasında bulunan kalede kemerli bir giriş kapısı vardır. Kale, Cumhuriyet döneminde askeri bir karakol olarak kullanılmış ve günümüzde birinci derece doğal sit alanı olarak korunmaktadır.

Kalenin tarihi hakkında kesin bilgilere sahip değiliz. Bazı kaynaklar, kaleyi ilk olarak 15. yüzyılda Cenevizlilerin veya hatta daha önce Bizanslıların inşa ettiğini öne sürerken, çoğu kaynak 1769 civarında bir Yunan mühendis tarafından Osmanlı İmparatorluğu için inşa edildiğini belirtir. Daha sonra Fransız mühendisler tarafından yeniden tasarlanmıştır.

Rumeli Feneri Kalesi Ne Amacla Yapilmistir1 (3)

Kızıl Elma Ve Türk Cihan Hâkimiyeti Anlayışı Nedir? Kızıl Elma Ve Türk Cihan Hâkimiyeti Anlayışı Nedir?

Kalenin alanı 46 bin 185 metrekare olarak belirlenmiştir. Kale, dikdörtgen bir plana sahiptir ve köşelerinde pahlanmış bir ana giriş kapısı ile sekizgen planlı kuleler bulunmaktadır. Yapı, yığma taş kullanılarak inşa edilmiştir ve çeşitli malzemelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. 1624'te kalenin duvarlarında bazı yıkımlar meydana gelmiş ve Sultan IV. Murad döneminde onarılmıştır.

Deniz seviyesinden 58 metre yükseklikte ve 30 metre uzunluğunda olan fener, ilk olarak gaz yağı ve daha sonra asetilenle aydınlatılmıştır. Fenerin ışığı, 18 deniz mili mesafeden görülebilir.

Rumeli Feneri Kalesi Ne Amacla Yapilmistir1 (1)

Rumeli Feneri Kalesi Ne Amaçla Yapılmıştır?

Rumeli Feneri Kalesi, Kırım Savaşı sırasında Fransız ve İngiliz gemilerinin Boğaz'a girişini gözlemlemek için inşa edilen bir deniz feneridir.