Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi'nin Başhekimi ve Göğüs Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş, kadınlar arasında artan sigara tüketiminin dikkat çekici olduğunu ve Karadeniz Bölgesi'nde, diğer yerler gibi, akciğer kanseri vakalarının arttığını ifade etti.

Prof. Dr. Tekinbaş, akciğer kanserinin küresel olarak kanser ölümlerinin başlıca sebebi olduğunu belirtti. Bu hastalığın bölgesel olarak değişkenlik gösterdiğini, kendi çalışma bölgesinin de yüksek riskli alanlardan biri olduğunu vurguladı. Sigaranın yaygınlaşmasıyla kadınlarda kanser vakalarının arttığını, fakat erken teşhis oranlarının da arttığını söyledi.

Prof. Dr. Tekinbaş, günümüzde kanser teşhisinin, sağlık hizmetlerinin genişlemesi ve gelişen tıbbi prosedürler sayesinde daha erken yapılabildiğini, bu durumun akciğer kanseri tanı ve tedavisinde de kendini gösterdiğini aktardı.

Baharda Sık Görülen 5 Cilt Hastalığı Baharda Sık Görülen 5 Cilt Hastalığı

Elektronik sigaraların akciğer kanseri riskini azalttığı yönündeki görüşlere katılmadığını ifade eden Tekinbaş, bu alışkanlıkların da kansere yol açabileceğini belirtti. Akciğer sağlığını korumak adına hava kirliliği ve radyoaktif maddelerden kaçınmak, zararlı tozlara karşı koruyucu önlemler almak ve düzenli egzersiz yapmanın önemini vurguladı.

Tekinbaş, tek akciğerle yaşamanın mümkün olduğunu, sağlam akciğerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli testler yapıldıktan sonra, bir akciğerin güvenle alınabileceğini belirtti. KTÜ Farabi Hastanesi'nin, akciğer kanseri ve akciğer cerrahisi alanında Türkiye'de önde gelen merkezlerden biri olduğunu ve tek akciğerle yaşayan hastaların normal bir yaşam sürdürebileceğini ifade etti.

Kaynak: BHA