Türkiye'nin meyve ve sebze ürünleri ihracatı, ilk defa 2,5 milyar dolarlık bir rekor kırarken, meyve suları, 472 milyon dolar ile bu kategorinin önde gelen ihracat ürünü oldu. Ege İhracatçı Birlikleri'nin Koordinatör Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin Başkanı Hayrettin Uçak tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin 27 milyon tonluk meyve üretiminden %10'unun meyve suyu sektöründe değerlendirildiği ve 2024 hedefinin 500 milyon dolar ihracat olduğu ifade edildi.

2028 yılı için ihracat hedefinin 1 milyar dolar olduğu belirtilen sektörde, Türkiye'nin iç pazarında özellikle şeftali, kayısı, vişne ve portakal sularına olan tüketim dikkat çekiyor. Başkan Uçak, Türkiye'nin elma suyu konsantresi ihracatının büyük bir kısmını oluşturduğunu ve nar ile siyah havuç konsantresinin uluslararası pazarda rekabetçi ürünler arasında yer aldığını belirtti. Avrupa'daki kişi başına düşen ortalama meyve suyu tüketiminin 20 litre olduğunu, Türkiye'de ise bu rakamın yarısı seviyesinde olduğunu aktardı.

Karaman ve Yurtta Hava Durumu Karaman ve Yurtta Hava Durumu

Meyve suyu sektörünün 2024'te de başarılı bir performans sergilediğini vurgulayan Uçak, 2023'ün ilk iki ayında 74 milyon dolar olan ihracatın, 2024'ün aynı döneminde %27 artarak 94 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Elma suyunun 2023 yılı ihracatında 251 milyon dolarla başı çektiğini, diğer meyve sularının da önemli katkılar sağladığını dile getirdi.

Türkiye, 2023 yılında 151 ülkeye meyve suyu ihraç etti, bu ihracatta ABD 196 milyon dolar ile en büyük pazar olurken, Hollanda ve İtalya da önemli alıcılar arasında yer aldı. Bu ülkeleri Almanya, Kanada, Japonya ve İngiltere izledi.

Kaynak: İGF