Türkiye'deki yaşam memnuniyeti araştırmasına göre, mutlu olduğunu belirten 18 yaş ve üzeri bireylerin oranı 2022'de %49,7 iken, bu oran 2023'te %52,7'ye yükseldi. Aynı dönemde mutsuz olduğunu beyan edenlerin oranı ise 2022'de %15,9 iken, 2023'te %13,7'ye geriledi.

2022 yılında erkeklerin mutluluk beyan etme oranı %46,5 iken, 2023 yılında %50,3'e yükseldi. Kadınlarda ise bu oran 2022'de %52,7 iken, 2023'te %55,1'e çıktı.

Kadınlar Daha Mutlu

Mutluluk kaynakları incelendiğinde, bireylerin en çok mutlu olduğu kişilerin başında aileleri gelmektedir. 2023 yılında, bireylerin %69,9'u ailelerinin kendilerini mutlu ettiğini belirtirken, bunu sırasıyla %15,0 ile çocukları, %5,4 ile kendileri, %3,8 ile eşleri, %2,9 ile anneleri/babaları ve %1,8 ile torunları takip etmektedir. Peki Karaman’ın mutluluk istatistikleri nasıl? Karamanlılar mutlu mu? Karamanlı kadınlar daha mı mutlu erkekler mi daha mutlu? Mikrofonlarımızı sokağa uzattık ve Karamanlıları dinledik…

Adana Portakal Çiçeği Karnavalına Gidecekler Dikkat! Adana Portakal Çiçeği Karnavalına Gidecekler Dikkat!

Kadınların eline direksiyon geçti artık diyen bir Hayrettin isimli bir vatandaş: “Erkeğin artık tamamen işi bitmiş. Erkek lastik top olmuş. Erkek olmazsa nesil tükenir. Ortalığın vaziyetide belli benim konuşmama gerek yok. Ben mutluyum, Sümerbank işçisiyim orada 400 tane kızın içerisinde çalıştım daha birine gönül vermedim. Şimdiki yengeni alacağım zaman üç sefer istedik ve sonunda aldık.” dedi.

Kadınların rahat olduğunu söyleyen bir vatandaş: “Gam yok, keder yok evde oturup duruyorlar, pasta yapıp yiyorlar.” dedi.

Erkeklerde bir sürü dert olduğunu söyleyen Selenay isimli bir genç: “Geçim sıkıntısı, para kazanma bir sürü dert var daha ne sayayım. Benim bir tek derdim ise okul.” dedi.

Kadınlar neden erkeklerden daha mutlu sorusuna gülerek cevap veren bir vatandaş: “Kadınlar erkeklerden daha mutlu çünkü erkeklerin başının etini yiyor ondan olabilir mi?” dedi.

Kadınların erkeklerden daha çok mutlu olduğunu desteklemeyen bir vatandaş: “Öyle bir şey olduğunu sanmam çünkü ben daha mutluyum.” dedi.

Erkeksiz kadın nasıl mutlu olabilir diyen bir vatandaş: “Bence yanlış kadınların erkeklerden daha çok mutlu olduğu. Erkeksiz kadın nasıl mutlu olabilir ?” dedi.

Erkek bir şeyleri yetiştirebilmek için çalışıyor çabalıyor diyen bir vatandaş: “Eski düzen yok ki eskiden biz bir ayakkabıyı zor aldırıyorduk. Şimdi ana baba çocuğuna söz geçiremiyor. Tüm yük babada, baba ne vereceğini düşünüyor. Günümüzde gençler zaten evlenmiyor babam bana bakıyor diye. Durumumuz iyiye gitmiyor ama inşallah sonu iyi olur.” dedi.

Mersin’in Mut ilçesinden olduğunu ama mutlu olmadığını söyleyen bir vatandaş: “Kadınlar neden mutluymuş bilmiyorum. Kadınlar çalışıyor, evin her işini yapıyor. Erkekler de işte çalışıp geliyor daha sonra ayağını uzatıp yatıyor yani evde tüm işi kadınlar yapıyor.” dedi.

Kadınlar kafasına bir şeyleri takmadığı için mutlu olabilir diyen bir vatandaş: “Aslında kadınlar ağlayarak dertlerini çıkarıyor ama erkekler ağlayamadığı için daha mutsuz oluyor.” dedi.

Sevgilisini mutlu ettiğini söyleyen bir genç: “Erkekler mutlu olduğu için kadınlar mutlu olur.” dedi.

Kaynak: R. Rüzgar Yel