Havuç dünya genelinde çok tüketilen sebzelerden birisidir. Havuç konusunda herkes bilgi sahibi olmak isterken, havuç ekmek isteyenler arama motorlarında arama yapıyorlar. Havuç nasıl ekilir?  Nerede ekilir? Havuç Tohumu ne kadar derine ekilir soruları sosyal medyada ünlü olmaya başladı. Peki Havuç Tohumu Ne Kadar Derine Ekilir ?

Havuç yetiştiriciliği için en uygun topraklar hafif bünyeli, güneşli ve iyi drenajlı olanlardır. Arka arkaya havuç yetiştirilen alanlardan kaçınılmalı ve toprak organik madde açısından zengin olmalıdır. Münavebe de oldukça önemlidir.

Havuçlar doğrudan tohumla ekilir. Toprak derinlemesine sürülür ve ardından diskaro ile toprak kesekleri parçalanır.

Havuç Ne Zaman Ekilmelidir?

Havuç, yazlık olarak ekilecekse şubat ayından nisan ayının ortalarına kadar, kışlık olarak ekilecekse mayıs sonundan temmuz sonuna kadar ekilebilir. Hasadı sürekli hale getirmek için 2-3 haftalık aralıklarla tohum ekimi yapılabilir. Tohumlar yastıklara veya serpme şeklinde ekilir ve pnömatik ekim makinesi kullanılarak ekim gerçekleştirilir. Yastığa ekim tercih edilir.

Havuç Tohumu Ne Kadar Derine Ekilir?

Mersin'de Turfanda Kiraz Hasadı Başladı Mersin'de Turfanda Kiraz Hasadı Başladı

 Havuç tohumlarının ekim derinliği, çeşide bağlı olarak 10-12 cm sıra aralığı ve 4-6 cm sıra üstü mesafe ile 2-3 cm derinliktedir. 1000 m² (1 dönüm) alana 200-300 gram tohum ekilir. Ekim derinliği, köklerin kısa ve kalın olmasına veya ince ve uzun olmasına bağlı olarak ayarlanır. Düzgün bir çıkış sağlamak için toprak sıcaklığı, nem, tohumun canlılık oranı ve büyüklüğü önemlidir. Ekim sonrası toprağın üst tabakasının 1-2 cm'sinin kurumaması gereklidir. Yabancı otlarla etkili bir mücadele için ekim öncesi ve sonrası uygun ilaçlar kullanılmalıdır. Havuç bitkileri yabancı otlara karşı hassastır, bu nedenle etkili bir mücadele şarttır. Ekim öncesi ve çıkış sonrası yabancı ot ilaçlaması yapılmalıdır. Bitkilerin seyreltilmesi 3-4 yapraklı dönemde yapılmalıdır.

Kaynak: Eda Şahintürk