Fenerbahçe camiasını ve futbol sevdalıların merak ettiği konular arasında yer alan Fenerbahçe, gündeme Fenerbahçe’de en uzun süre başkanlık yapan kimdir sorusuyla düşmüş bulunmakta ve kullanıcılar tarafından sıklıkla aratılan konular arasında yer almaktadır. Peki Fenerbahçe’de en uzun süre başkanlık yapan kimdir ? işte detaylar.

Fenerbahçe Kulübü'nde 17 yılı aşkın süre Başkanlık görevini üstlenen eski başbakan ve bakanlardan Şükrü Saracoğlu'nu anlatan "Şükrü Saracoğlu ve Dönemi" adlı kitap, oğlu Yılmaz Saracoğlu tarafından derlenmiş ve basında yer alan yazılarla zenginleştirilmiştir. Mehmet Şükrü Saracoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin beşinci başbakanı olarak görev yapmıştır. 1887 yılında İzmir'in Ödemiş ilçesinde dünyaya gelen Saracoğlu, Mülkiye Mektebi'ni tamamladıktan sonra İzmir liselerinde öğretmenlik yapmıştır. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Cenevre Siyasal Bilimler Fakültesi'nden mezun olmuş ve ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) İzmir Milletvekili olarak görev almıştır. Fethi Okyar hükümetinde 1924-1925 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı yapmıştır. Saracoğlu, Türk ve Yunan halklarının yer değiştirmesi amacıyla kurulan Muhtelit Mübadele Komisyonu'nda Türk delegasyonuna seçilmiştir. Daha sonra dörtüncü ve beşinci İnönü hükümetlerinde 1927-1930 yıllarında Maliye Bakanlığı görevini üstlenmiştir.

Türkiye Finallerinde Karaman’ı Temsil Edecekler Türkiye Finallerinde Karaman’ı Temsil Edecekler

Fenerbahcede En Uzun Sure Baskanlik Yapan Kimdir2

Türk ekonomisinin kalkınması için köyden başlatılacak reform çalışmalarını öne sürmüş ve Merkez Bankası'nın kurulmasına öncülük etmiştir. Ayrıca, Türk parasının değerini korumak amacıyla yabancı bankaların elindeki Türk parasının ticaret mevsimlerine göre düşürülmesini engellemek için çaba göstermiştir. 1931'de ABD'ye Türkiye'nin iktisadi sorunlarını incelemek üzere gönderilmiştir. Dönüşünde Türk Pamuk Sanayii'nin temellerini atan bir rapor hazırlamıştır. Ayrıca, 1932'de Osmanlı İmparatorluğu'nun borçlarıyla ilgili Paris'te yapılan görüşmelerde Türkiye'yi temsil etmiş ve 1933 antlaşmasını imzalamıştır. Saraçoğlu, Adalet Bakanlığı (1933-1939) döneminde önemli yasaların yürürlüğe girmesine katkıda bulunmuş ve İmralı Cezaevi gibi kuruluşların temelini atmıştır. Dışişleri Bakanlığı döneminde (1938-1946), Türkiye'nin dış politikasında önemli rol oynamıştır. 1950'den sonra siyasetten çekilmiş ve 1953 yılında İstanbul'da vefat etmiştir.

Fenerbahcede En Uzun Sure Baskanlik Yapan Kimdir11

Fenerbahçe'de En Uzun Süre Başkanlık Yapan Kimdir?

Sükrü Saraçoğlu Fenerbahçe tarihinde 1933-1950 yılları arasında 17 yıl en uzun başkanlık görevini gerçekleştirmiştir. Fenerbahçe Yönetim Kararıyla da en sure başkanlık yapmış kişi temasıyla Fenerbahçe Stadyuma adı verilmiştir. Sürkü Saraçoğlu'nun ardından 1998-2018 yılları arasında Aziz Yıldırım uzun süre başkanlık yapmıştır.

Kaynak: R. Rüzgar Yel