İlkbaharda daha yaygın belirtiler gösteren “Halkalı Leke Hastalığı” zeytin üreticilerini tedirgin ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından zeytin üreticilerine “Halkalı Leke Hastalığı” ile ilgili yapılan açıklamada: “ İlk belirtiler, ilkbaharda yaprakların üst yüzeylerinde görülen siyahımsı-gri renkte yuvarlak noktalar şeklindeki lekelerdir. Bu noktaların bulunduğu yerde renk açılır, daha sonra bunun çevresinde normal yaprak renginde bir halka oluşur. Bunu dıştan ikinci bir açık renkli halka çevirir. Sonra tekrar koyu renkli bir halka oluşur. Bu görünüm nedeniyle, hastalığa "halkalı leke" adı verilir. Bir yaprakta çapları 8-10 mm olan 2-30 adet leke bulunabilir. Hastalığın epidemi yaptığı yıllarda lekeli yapraklar mayıs ayından itibaren dökülmeye başlar ve yaprakların tamamı dökülerek ağaçlar çıplaklaşır. Bu durum az meyve tutumuna ve meyvenin erken dökülmesine neden olur. Hastalık nedeniyle zayıflayan ağaçlarda; sürgün ve ince dallar kuruyabilir.

Sulanan, nemli ve ağır topraklarda ve denize yakın zeytinliklerde hastalığa her yıl rastlanılmaktadır. Özellikle ilkbaharı yağışlı ve serin geçen yıllar hastalığın epidemi yapması için uygundur.

İlaçlama: Hasattan sonra,

İlaçlama: İlkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce,

İlaçlama: Çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce, yapılmalıdır.

Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları

Bakanlık tarafından tavsiye edilen ilaçlar ve dozları kullanılır. Üreticilerimiz üretici kayıt defterlerini en yakın il ve ilçe müdürlüklerinde alarak kullanacakları zirai ilaçları bu deftere yazdırmaları gerekir”denildi.