28 Kasım Pazar günü düzenlenecek olan Uluslararası Yunus Paneli ile ilgili yapılan açıklama şu şekilde;

“2021 yılı UNESCO tarafından, Türk dili, kültürü ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre (1241-1321) vefatının 700. Yılı sebebiyle anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmıştır. Şiirlerindeki barış, sevgi, kardeşlik, insan, hoşgörü gibi mesajlarla çağının çok ötesine seslenen Yunus Emre, sadece Anadolu için değil, bütün insanlık için ortak bir değerdir. Şiirlerindeki en duru Türkçe ile işlenmiş temaları anlatmak için kullandığı her dize bugün bize hala yol gösteriyor.

Anadolu’nun barış ve sevgi şairi Yunus Emre’nin her dizesi günümüz dünyasındaki farklı sorunlara hâlâ cevap veriyor ve günümüz insanlarına insanlığın nasıl olması gerektiğini asırlar öncesinden söylüyor. Şiirlere din-dil-ırk ayrımı gözetmeksizin tüm insanlığa seslenmiştir.

UNESCO Yunus Emre Yılı için tasarlanan logo, evrensel barış simgesi olan güvercin ile Türk kültüründe mimari, çini ve edebiyat gibi farklı alanlarda karşımıza çıkan, aşkı ve tasavvufta “Allah’ın birliğini” temsil eden, Türkiye tanıtımları ile dünya çapında insanların zihnine yerleşen lale formlarının birleşiminden oluşuyor. Estetik hatları ile göze oldukça hoş görünen logo, anlamsal gücüyle de öne çıkıyor.

Yunus Emre H 640 M 1240 tarihinde Karaman’a 25 km uzaklıktaki Şeyh Hacı İsmail Tekkesinde doğmuştur. Yunus Emre 1320 tarihinde tüm dini büyükler gibi kendi adına oluşturulan bir zaviye, caminin olduğu yere yapılan bir türbede ölmüştür. Bu şartları taşıyan tek mekân Karaman’dadır.

Karaman Uluslararası Yunus Emre Paneli, 28 Kasım 2021 tarihinde Lütfi Elvan Kongre Merkezinde İKEV (İstanbul Karaman Eğitim Kültür ve Sosyal Dayanışma Vakfı), KARTAP (Karaman Tanıtım Platformu) ve Karaman Belediyesi katkılarıyla Yunus Emre’nin mirası olan Türkçe’nin ve şiirlerindeki temaların öneminin vurgulanması amacı ile düzenlenmiştir. Panelin Oturum Başkanı Av. Ömer Karayumak’tır.”

Katılımcılar:

Prof. Dr. Alaaddin Aköz Selçuk Ü. Edebiyat Fakültesi Konya

Prof. Dr.Numan Aruç Bilimler ve Sanatlar Akademi Üyesi Makedonya

Drs. Veyis Güngör Akademisyenler Birliği Başkanı Hollanda

Dr. H. Ahmet Şimşek Kastamonu Ü. Fen ve Edebiyat F. Kastamonu