Psikoloji ve sosyoloji iki farklı bilim dalıdır fakat ikisi de birbiri ile sürekli bir etkileşim halindedir. Psikoloji bireyi, sosyoloji ise toplumu inceler, birey toplumu oluştururken, toplumun bireyi şekillendirdiği de yadsınamaz bir gerçektir. Son zamanlarda tüm ülke olarak gündemimiz siyasi seçimler olmuş durumda peki toplumu etkileyecek olan bu sosyolojik olay psikolojimizi nasıl etkiliyor?

2016 ABD başkanlık seçimlerinde psikososyal olayların birey psikolojini nasıl etkilediği ile ilgili yapılan araştırma göstermiştir ki seçim öncesinden seçim gününe kadar bireyler sürekli artış içerisinde olan bir strese maruz kalmışlardır, seçimlerden sonra ise duygu durumlarında genel bir iyileşme görülmüştür. Buradan yola çıkarak söyleyebiliriz ki ‘belirsizlik’ hem birey hem toplum için stres yaratan bir etkendir.

“Toplumun ışıklı yanı olduğu gibi gölge yanı da vardır ve umudunu yitirmiş insana en karanlık çekilmiş resimlerini gösterir.” (Emile Durkheim-İntihar). Toplumda yaşanan her kriz doğrudan birey üzerinde etkili olacaktır.Seçimler de sonuçlanana kadar bir belirsizlik krizidir ve bu kriz, stresin yanı sıra bireylerin öfke, karamsarlık,uyku bozuklukları, konsantrasyon zorlukları gibi durumlar yaşamasına da neden olur.

Peki, bir seçmen olarak seçim sürecinde psikolojimizi nasıl koruyabiliriz?

İlk olarak bilgi toplayarak!

Seçim sürecinde kaygı seviyenizi azaltmak için adaylar hakkında doğru bilgiye sahip olmak önemlidir. Bu nedenle, adayların politikalarını, geçmiş kayıtlarını ve kampanya vaatlerini araştırmak için güvenilir kaynaklardan bilgi toplayabilirsiniz. Bu şekilde, adaylar hakkında doğru bilgiye sahip olabilir ve kaygı düzeylerinizi azaltabilirsiniz.

Sosyal medya kullanımını azaltın!

Sosyal medya, seçim sürecinde seçmenler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle, sosyal medya kullanımını sınırlamak veya tamamen bırakmak kaygı düzeyinizi azaltabilir. Bunun yerine, güvenilir kaynaklardan doğru bilgi toplamak için haber sitelerine veya medya kanallarına başvurabilirsiniz. Stresi azaltmak için, seçimler hakkında sürekli haber izlemek yerine, belli bir zamanda haberi takip edebileceğiniz bir rutin oluşturabilirsiniz. Ayrıca, stresi azaltmaya yardımcı olabilecek egzersiz yapmak da bu süreçte faydalı olabilir.

Belirsizliği kabul edin!

Seçimler, belirsizliğin arttığı zamanlardır. Seçim sonucu hakkında net bir fikir edinmenin zor olduğu zamanlarda, belirsizliği kabul etmek önemlidir. Belirsizlikle başa çıkmak için hayatınızın kontrolünü elinizde tutabileceğiniz şeylere odaklanın.

Empati kurun!

Siyasi seçimlerde, farklı görüşlere sahip olan insanlar arasında kutuplaşma yaşanabilir. Empati kurarak farklı düşünen insanlarla diyalog kurmak, olumlu bir iletişim bu süreçte size daha iyi hissettirebilir. Öfke ile başa çıkmak için, tartışmalara girip düşmanca davranmak yerine, farklı görüşleri kabul etme ve karşı tarafı anlama konusunda açık olmak önemlidir. Toplumsal olaylar ve bu olaylardan bireylerin nasıl etkilendiğini önemsiyoruz. Biliyoruz ki; gittiğimiz yer sandık, döneceğimiz yer ise yine birbirimiziz. Ve biz, birbirimizle tamamız.

Psikolog & Aile Danışmanı

Öykü Koç