Kuzey Slavları tarafından 9. Yüzyılda kurulan Rusya’da 1547 yılında, IV. İvan çar olarak taç giydi. Aynı Rusya1721 yılında I. Petro zamanında imparatorluk durumuna geldi.

Tarihi süreç içinde Rusya’ya saldırılar oldu; Rusya’da özellikle Osmanlı İmparatorluğu olamak üzere saldırılara geçti.

Rusya’ya yapılan saldırıların bazıları:

“Yenile yenile bir gün yenmeyi de öğrenirim” diyen Rus Çarı I. Petro, defalarca yenildiği İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ı 27 Haziran 1709 tarihinde, Rusya topraklarının iç kısımlarına çekerek Poltova Savaşı’nda yendi…

7 Eylül 1812 tarihinde Rusya Seferini yapan Napolyon, Çar Aleksandr’ın ordularını ününe katarak, Rusya içlerine kadar ilerledi. Ancak Moskova’da kar ve soğuk iklime yenildi. Bu yenilgi, Napolyon’a çok pahalıya mal oldu…

22 Haziran 1941 yılında Hitler, Rusya’ya yönelik Barbarossa Harekâtını başlattı. Rusya içlerinde başarılı ilerlemeler yapan Hitler, Stalingrad’ı kuşattı. Kasım 1942 yılında kar ve soğuk Alman ordularını mahvetti. Bu Harekât, Hitlerin sonu oldu…

Birinci Dünya Savaşı’nda Almanlar, Rusya ile yaptıkları savaşta Doğu Cephesini rahatlatmak ve Rus yönetiminde bulunan Türkleri Rusya’ya karşı ayaklandırmak için “Panturanizm”; İngiltere’nin Hindistan ve Yeni Zelanda’daki sömürgeleriyle ilişkilerini kesmek ve buralardaki Müslümanları İngiltere’ye karşı ayaklandırmak için de “Panislamizm” ideolojilerini ortaya attı ve körükledi. Sonuçta: Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı’nda Sarıkamış ve Kanal Harekâtlarını başlattı…

22 Aralık 1914 tarihinde Enver Paşa, Turan için Sarıkamış Harekâtını başlattı. Ne yazık ki, binlerce asker, kar ve soğuk nedeniyle Allahuekber Dağlarında can vermek durumunda kaldı…

Rusya’nın saldırılarına gelince:

Rusya’nın genel politikası olarak; Osmanlı yönetimindeki azınlıkların (ki bunların başında Slavlar gelmektedir.) bağımsızlaşması için yardım ve destek vermek, Ortadoksları himaye altına almak ve sıcak denizlere girmek olrak değerlendirilebilir.

1917 yılında Rusya’da oluşan devrim nedeniyle, I. Dünya Savaşı’ndan sonra İtilaf devletleri, Rusya’yı soyutlamak için Fillandiya, Estonya, Litvanya, Polonya ve Romanya’dan oluşan bir “Sağlık Kuşağı” ile kuşattılar.

II. Dünya savaşı’nın kazananı olarak SSCB’ni göstermek yanlış olmaz. Bu kazançla Rusya, Avrupa’yı İtalya faşizminden ve Alman nazizminden kurtarmıştır.

1977 yılında, Türkiye, İran, Afganistan, Pakistan ve diğer bazı Müslüman ülkeleri tarafından Komünizmin pan zehiri olarak İslamiyeti görerek, ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından “Yeşil Kuşak” projesini başlatıldı ve bir tanpon bölge oluşturuldu. Böylece Müslümanlar, komünizme karşı bir kalkan durumuna getirildi.

2000 yılından itibaren Putin tarafından ayakları üzerinde durmaya çalışan Rusya’ya bu kez, Kazakistan ve arkasından da Gürcistan’ı Nato’ya almak istemeleri, Rusya’nın bu kez güneyinden “Nato Kuşağı” oluşturulmak istenildiği ortaya çıktı. 2008 yılında bu duruma son verilmiş ise de bu kez, Ukrayna’yı Nato’ya almak algısı yaratılarak, Rusya’nın tekrar kuşatılması yönüne gidildi.

Savaşa hayır diyorum…

23.02.2022 günü Rusya’nın Ukrayna topraklarına girmesiyle başlayan çatışmaların en kısa sürede durdurulmasını istiyorum.

Öyle sanıyorum ki, ABD, küresel bir güç olmasının yanında ikinci bir gücün olmasını istemiyor. Ancak, Rusya yeni bir güç odağı olduğunu göstemiş oldu. Böylece dünyada:

ABD, İngiltere, AB. Nato tarafından oluşturulan “Avrupa Atlantik Birliği” ve

Rusya, Çin, İran, Hindistan tarafından oluşturulan “Asya Pasifik Birliği”

Dengelerinin oluşacağını öngörmekteyim.