Uzayan dallar ve büyüyen gövde yaralanma ve engellerin zamanla üstesinden gelindiğini bize anlatır. Ağacıngeçmişin çevresinden dönüp dolaşarak büyüme biçimi, onun o eşsiz karakterine katkıda bulunur .” Prof. Dr. Peter Levine

Amerikan Psikoloji Birliği (APA) psikolojik sağlamlığı, travma, trajedi, tehdit, diğer stres faktörleri karşısında kişinin adapte olabilme, esneyebilme ve uyum gösterme süreci olarak tanımlıyor.Yaşam sürecimizde beklenmedik krizler vetravmatik olaylarla her an karşılaşma ihtimalimiz çok yüksektir, bu süreçte kişilerin tecrübelerini nasıl yönettiği, beklenmedik durumlara karşı verdikleri tepkilerle yollarına nasıl devam etmeyi başarabildikleri psikolojik sağlamlıkları ile doğrudan ilişkilidir. Psikolojik sağlamlık, sorunların çözümü konusunda sonuç verecek olumlu ve anlamlı yaklaşımı sağlar, kişiyi başarılı kılacak motivasyonu ve zihinsel süreçleri harekete geçirir.

Bu konuda çalışmalar yapan Luthans ve arkadaşlarına göre psikolojik sağlamlığı güçlü bir kişi şu özellikleri gösterir.

-Zorlayıcı görevler ile başa çıkmak için kendine güven duymak

-Şimdi ve gelecek için başarılı olacağına inanmak

-Hedefine ulaşmak için direnç göstermek

-Problemler karşısında esnek davranmak ve uyum göstermek.

Psikolojik sağlamlık, insana yaşamına özgü her zorlayıcı olayın içinde bir armağan saklı olduğu fikrini kabul edebilmek, düşmemek değil düştüğü olaydan sonra kendi ellerinden kendi tutarak, umutla yeniden yola devam edebilmektir.

Hayatınız umut dolu olsun…

Arzu Armutlu

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG

0505 678 27 70