• Çocuklara doğru rol model olmak çok önemlidir. Ebeveynler ne kadar sorumluluk sahibi olursa çocuklarda o kadar sorumluluk sahibi olacaklardır. Arabayla yapılan bir seyahat esnasında pencereden atılan bir çöpü gören çocuk çöp kutusu kullanmaya gerek duymayacaktır.
  • Çocuklukta başlayan ilk sorumluluklardan biri kişisel alanında düzeni sağlamaktır. Odasını düzenlemek, oyuncaklarını toplamak, çıkardığı kıyafetlerini askıya asmak, yatağını toplamak gibi küçük ama kendi alanında yapması gereken sorumluluklar verilmesi gerekmektedir. Kişisel alanında verilen sorumluluklar istikrarlı bir şekilde takip edilmektedir.
  • Ev içerisinde verilmesi gereken başka sorumluluklar; sofranın kurulması ve toplanmasına yardım etmek, bakkaldan ekmek almak, temizliğe yardım etmek gibi sorumlulukladır. Bunun dışında ağaç dikmek, yeşili korumak, çevreyi temiz tutmak gibi sosyal sorumlulukları öğretin.
  • Bir evcil hayvan sahiplenmesine izin verin ve bakımı için sorumluluk almasını sağlayın ya da bir çiçek hediye alın ve sulaması için ona sorumluluk verin.
  • Çocuklara küçük yaşlarda seçme hakkı tanımak onlar için önemlidir. Seçme hakkı tanınan çocuklar kendilerini daha iyi tanıma fırsatı bulmaktadır ve kişilik gelişimleri daha sağlıklıdır. Seçme hakkı sayesinde karar verebilme becerileri gelişir ve seçimlerinin sonucunda yaşananlarının sorumluluğunu daha kolay alırlar. Seçme hakkı tanımak çocukların sorumluluk sahibi olabilmesi ve özgüvenli olabilmesi için önemlidir.
  • Çocuklarınız arasında cinsiyete göre ayrım yapmayın. Kız çocuk temizlik yaparken erkek çocuk televizyon izlemeye devam ettiğinde ev içerisinde sorumluluk almayan bir erkek çocuk yetiştirmiş olabilirsiniz.
  • Çocukların yaptıkları olumlu davranışları mutlaka takdir edin, görmezden gelirseniz yapılan davranış çocuk için sıradanlaşır. Sizler için basit olan durumlar çocuğunuz için çok değerli ve anlamlı olabilir.
  • Çocuklara yaşının alabileceği sorumluluklar verin, gerçekleştirmekte zorlanacağı görevler onların sorumluklara karşı ilgisiz kalmalarını sağlamaktadır.

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG

ARZU ARMUTLU

0505 678 27 70