Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ülke genelindeki okullarda dil eğitimine yönelik önemli bir adım attı. Yeni eğitim öğretim yılında, "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli" tüm illerde uygulanacak. İşte bu uygulamanın detayları ve nasıl yürütüleceği hakkında bilgiler...

Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli Nedir?

İngilizce ve Almanca Eğitimine Artırılmış Destek

MEB, İngilizce'nin yanı sıra Almanca'nın da ikinci yabancı dil olarak öğretileceği "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli"ni genişletme kararı aldı. 26 ildeki pilot uygulama, 81 ildeki 300 okulda hayata geçirilecek. Öğrenciler, haftalık işlemiş oldukları 40 ders saatinin 14 saatinde İngilizce ve 2 saatinde Almanca eğitimi alacaklar.

Turkiye Genelinde Yabanci Dil Egitim Reformu 81 Ilde Basliyor (1)

Pilot Uygulama ve Genişletme Süreci

Geçtiğimiz yıl 5. sınıflarda başlayan uygulama, bu yıl 6. sınıflara da genişletilecek ve yeni 5. sınıf öğrencilerine uygulanacak. Pilot uygulama sürecinde 32 okulda, 2.999 öğrenci İngilizce ve Almanca derslerine katıldı. Anket ve görüşmeler sonucunda modelin 300 okula yaygınlaştırılmasına karar verildi.

Aleviler Neden Namaz Kılmaz? Aleviler Neden Namaz Kılmaz?

Turkiye Genelinde Yabanci Dil Egitim Reformu 81 Ilde Basliyor (2)

Eğitim Modelinin Hedefleri ve Faydaları

Dil Becerileri ve Kültürel Farkındalık

"Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli", öğrencilerin dil becerilerini ve kültürel farkındalıklarını geliştirmeyi amaçlıyor. Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) doğrultusunda dört temel dil becerisinin kalıcı hale getirilmesi hedefleniyor. Model, iletişimsel dil öğretimi yaklaşımını benimseyerek çok dilli öğretim stratejilerini kullanıyor.

Turkiye Genelinde Yabanci Dil Egitim Reformu 81 Ilde Basliyor (3)

Ücretsiz Eğitim Materyalleri ve Süreç

Bakanlık, modelin uygulanması için özel bir eğitim süreci hazırladı ve öğretmenler ile öğrencilere ücretsiz eğitim materyalleri sağlayacak. Bu süreç, öğrencilere dil öğrenme sürecinde daha fazla destek ve kaynak sunmayı amaçlıyor.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL