TGF Aksaray Temsilciliği’nin ev sahipliğinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen gazeteciler cemiyet başkan ve yöneticisinin katıldığı 68. Başkanlar Konseyinde konuşan Genel Başkan Yılmaz Karaca Aksaray’da yapılan toplantının çok önemli olduğunu belirterek, "1996 yılı çok önemliydi, 26 yıl sonra yeniden Aksaray’dayız. Bu toplantıya ev sahipliği yapan temsilcimiz Abdulkadir Ay’a teşekkür ediyorum. Federasyonumuzun kuruluş temelleri burada atıldı" diye konuştu. Genel Başkan Yılmaz Karaca, dün Afyon’da gerçekleşen Basın İlan Kurumu Genel kurulunda alınan kararları değerlendirerek, "Resmi ilan fiyatlarına yüzde 100 zam yapıldı. Anadolu gazetelerine kredi kullanma

olanağı sağlandı. Öte yandan Anadolu Gazete sahibi temsilci seçimlerinde demokrasi ve adalet yoktu, simitçi-gazozcu oy kullanarak temsilci seçiliyordu artık o da yok oldu artık gazete sahibi ya da temsilcisi oy kullanacak yani demokrasi geldi. Bu kararları alan Basın İlan Kurumu Genel kurul üyelerine ve yönetimine teşekkür ediyorum. Bu zam yeterli mi elbette değil. Çünkü ilanlar azalıyor ve ekonomik yönden sıkıntılar yaşanıyor. 5 yıl önce 1800 olan resmi ilan alan gazete sayısı 900’e düştü. Aynı şekilde uydu ve karasal yayın yapan televizyon ve radyolar da zor durumda. 100’ün üzerindeki televizyon sayısı 35’e düştü" dedi.

İnternet yasasında birileri kollanıyor mu?

Genel Başkan Yılmaz Karaca, internet yasası ile ilgili de, "Anadolu basınının yok edilmesi için başlatılan çalışmalardan biri de internet yasası. Neden internet siteleri gazetelerin içine sokuluyor, yok edilmesi için. İnternet gazetecilerle gazetelerin birleştirilmesi yanlış. İnternet gazetelerine 3 ay içinde ilan verilecek iddiaları ortaya atılıyor. Hangi şartlarda belli değil ama birileri korunuyor mu? Ocak şubatta göreceğiz. Biz bu olayın peşini bırakmayacağız. Haksızlık ve adaletsizlik yapılan her yerde mücadele edeceğiz" dedi.

İğneyi kendimize batıracağız, kendimize gelmeliyiz

Genel Başkan Yılmaz Karaca konuşmasını şöyle sürdürdü; "Medya çalışanları maalesef Anadolu’da asgari ücreti dahi alamıyor. Yüzde 50’nin üzerinde medya çalışanı yok Anadolu’da. Gazeteler geçinemez durumda olduğu için muhasebe müdürünün cebinde çalışanların kredi kartları var. Yatırılıp geri çekiliyor. Bu acı bir olay. Devlet neden destek veriyor, istihdam için. İstihdam yok ki. Gazeteler 1-2 kişiyle çıkarılıyor. Her gazete yüzde 70’i kadrosuz çalışıyor. Biraz da kendimizi eleştirmemiz lazım. Gazeteler şehrin ve halkın sorunlarıyla ilgilenmeli. Kopyala yapıştır, ajanstan gelen haberlerle gazete

çıkarılmaya çalışılıyor. Kendimize gelmeliyiz gazeteleri daha iyi durumlara getirmeliyiz. Daha iyi gazeteler çıkması lazım. Gazetelerde röportaj göremiyorum. Kendimizi yenilememiz lazım. "TGF Aksaray Temsilcisi Abdulkadir Ay da yaptığı konuşmada, "Türkiye’nin dört bir yanından gelen meslektaşlarımı Aksaray’da ağırlamaktan dolayı çok mutluyum. Federasyonumuzun kuruluş temellerinin atıldığı Aksaray’da yeniden böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmak çok önemli" diye konuştu. Konuşmaların ardından başkanlar konseyi üyeleri de görüşlerini açıkladılar Sonuç bildirgesinin hazırlanması ile birlikte Başkanlar Konseyi toplantısı sona erdi.