Uzman Dr. Makbule Dündar, bu sorunu cerrahi müdahalelerin dışında günlük davranışlarımıza yansıtarak çözebileceğimizi söylüyor ve devam ediyor: “Öncelikle suya ve sabuna dokunulmalı. Her gün düzenli banyo yapılmalı. Temiz kıyafetler giyinmeli.”

Güzel bir yaz akşamı… Bütün gün dostlarınızla keyifli saatler geçirdiniz, akşam da bir arkadaşınızın evinde yemeğe davetlisiniz. Duşunuzu alıp hazırlanmaya başladınız. Saçlarınızı, makyajınızı yaptınız ve elbisenizi giydiniz. Duştan çıkalı daha 20 dakika olmasına rağmen deyim yerindeyse ‘kan ter’ içinde kaldınız… Bu durumu yaşamayanımız yoktur. Doğal bir sağlık olayı olsa bile terlemek hiçbirimizin hoşuna gitmiyor. Islaklık hissinin yanı sıra nemli bölgede üreyen bakterilerin oluşturduğu koku da herkesin kabusu oluyor. Botox gibi tıbbi bir müdahalede bulunmadan terleme problemini engellemek zor ama kokuyu önlemenin basit yöntemleri kişisel davranışlarımıza bağlı.

Normal Bir Vücut Fonksiyonu

Terleme; vücudun ısı dengesini kurmayı sağlayan normal bir vücut fonksiyonu olduğunu ve vücudumuzda gelişen bazı toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar, “Egzersiz, heyecan, stres, fiziksel olarak yorgunluk, aşırı baharat tüketimi gibi durumlarda terleme miktarında artma görülebildiği gibi sıcak havalarda vücut ısı artışını düzenlemek için de terlemede artış görülür” diyor.

Hastalık Belirtisi Olabilir

Özellikle baharatlı yiyecekler, bazı ilaçlar, kişinin derisindeki konakçı bakteriler terin kokusunu etkileyebilir. Yine birtakım metabolik ve hormonal hastalıklar da terin miktarını ve kokusunu etkilediğine değinen Makbule Dündar, şunları anlatıyor: “İnsan vücudunun fizyolojik bir fonksiyonu olan terleme, bazı kişilerde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. ‘Hiperhidrozis’ adı verilen hastalıkta; herhangi bir aktivite olmaksızın, hava sıcaklığından bağımsız olarak vücudun özellikle el, koltuk altı, ayaklar gibi belli bölgelerinde aşırı miktarda terleme görülür. Hiperhidroz, genetik yatkınlık sonucu olabileceği gibi psikolojik faktörler, menapoz, guatr, hipertiroidi, diabet, obezite gibi pek çok hastalığın da belirtisi olabilir.”

Su ve Sabuna Dokunun

Öte yandan yapılan birçok bilimsel çalışma, deodorant ve roll-on kullanımının zararlardan bahsediyor Makbule Dündar, bu ürünlerin verdiği zararlar hakkında henüz kesin kanıt olmasa da vücut temizliğimiz için en iyi seçeneğin sabun ve su olduğunu söylüyor.

5 ADIMDA TER KOKUSUNDAN KURTULMA YÖNTEMLERİ

1- Her gün düzenli banyo alışkanlığı.

2- Günlük deodorant kullanımı.

3- Terleme önleyici medikal kremleri akşam kullanmak.

4- Temiz kıyafet kullanımı.

5- Botoks tedavisi.