Jale Yeni Gökyer'in hazırlayıp sunduğu 'Öğle Arası' programına konuk olan Rektör Namık Ak, 05 Ağustos'ta başlayıp 20 Ağustos'ta sona erecek olan üniversite tercih döneminde öğrenci ve velileri bilgilendirmek amacıyla izleyicilerle buluştu.

Programda Rektör Namık Ak, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin akademik alt yapısı; fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullar bünyesinde eğitim-öğretim verilen lisans ve önlisans programları, kontenjanlar, başarı sıralamaları, mevcut öğrenci ve personel sayıları gibi konular hakkında izleyenleri bilgilendirdi.

Rektör Namık Ak programın devamında Karaman ve sahip olduğu değerlere de değinerek, "Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277’de yayımladığı ünlü dil fermanı nedeniyle Karaman, Türkçemizin Başkenti olarak ilan edilmiştir. Karaman; Yunus Emre’nin, Piri Reis’in, Kazım Karabekir Paşa’nın vatanıdır, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ata yurdudur. Aynı zamanda Mevlana Celaleddin Rumi’nin annesi Mü’mine Hatun ile ağabeyi Muhammed Celaleddin'in ve akrabalarının metfun olduğu bir ildir. Karaman büyük şahsiyetlerin yetiştiği maddi ve manevi zenginliği olan bir yerdir. Bizler bütün bu değerlerimize sahip çıkarak onlara layık torunlar olmalıyız.” dedi.

“Güneşe bakamayabilirsiniz ancak ona tutulan aynaya bakarsınız”

Rektör Namık Ak, 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı hakkında da açıklamalarda bulunarak “Karamanlı Yunus Emre; Allah dostu, eren, şair, veli ve peygamber yansıması olan büyük bir şahsiyettir. Güneşe bakamayabilirsiniz ancak ona tutulan aynaya bakarsınız. Hazreti Peygamber bir güneştir; Hz. Mevlana ve Hz. Yunus Emre gibi erenler ise ona tutulan birer aynadır.” dedi.

“Yunus Emre'yi iyi tanıyıp onun manevi iklimini yaşamalı ve yaşatmalıyız.” diyen Rektör Namık Ak, üniversitede “Özümüz Yunus, Sözümüz Türkçe” düsturuyla pek çok faaliyet gerçekleştirildiğini, Yunus Emre Okumaları gibi programlar devam ederken güz döneminde de ‘Karaman Uluslararası Yunus Emre ve Türkçe Şöleni' düzenleneceğini belirtti. Rektör Namık Ak, üniversite olarak Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi ve diğer kurum ve kuruluşlarla ortak hareket ettiklerini vurgulayarak “Biz şehir olarak bir bütünüz." şeklinde konuştu.

Üniversite-sanayi iş birliğini de önemsediklerini belirten Rektör Namık Ak, Karaman Organize Sanayi Bölgesinde görüşmelerde bulunduklarını ve Karaman Teknopark oluşumuna ciddi destek verdiklerini ifade ederek üniversite bünyesindeki Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİLTEM) laboratuvarları ve Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (PTTO) ile sanayiye dönük projeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Rektör Namık Ak, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak üniversiteyi önce Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk 50 ve ilk 25 üniversite arasına taşımak, sonrasında da çıtayı uluslar arası seviyeye çıkararak KMÜ’yü dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına dahil etmek olduğunu ifade etti. Rektör Namık Ak, ayrıca Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin bilimsel yayınlar, akademisyenlerin performansı ve teknik donanım açısından Türkiye’de üst sıralarda yer aldığını dile getirdi.

“Eski şeyler eskide kaldı, artık yeni şeyler söylemek lazım” diyen Rektör Namık Ak, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak ihtiyaç duyulan alanlarda yeni bölüm ve programlar açmak istediklerini sözlerine ekledi.

“150 baraj puanını geçerek tercih yapma hakkı kazanan tüm adayları tebrik ediyorum”

Konuşmasının devamında gençlere seslenen Rektör Namık Ak, “Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ailesi olarak milletçe yüksek ümitler bağladığımız gençlerimizi bir baba merhameti ve anne şefkati içerisinde karşılayarak sosyal imkanlar ve faaliyetler açısından doruk noktada olan üniversitemizde ağırlamak istiyor; elimizden gelen tüm imkanları seferber ederek bütün bilgi ve deneyimlerimizi aktarmak üzere onları üniversitemize bekliyoruz.” dedi.

Rektör Namık Ak, 3 milyonun üzerinde adayın ter döktüğü Yükseköğretim Kurumları Sınavında 150 baraj puanını geçen ve belirli bir başarı elde ederek tercih yapma hakkı kazanan tüm adayları tebrik ederek sözlerini noktaladı.