Gençlerin kültür alanında girişimcilik kapasitelerini artırmak ve iş dünyası, sektör temsilcileri ile eğitim kurumları iş birliğinde eğitim ve becerilerinin geliştirilmesinin hedeflendiği programın ana eksenlerini “girişimcilik” ve “yenilikçi modellerle eser üretme becerileri” oluşturuyor. Kurumsal başvuruların kabul edileceği program kapsamında 50 binden 750 bin liraya kadar destek sağlanacak. Valilikler, üniversiteler, belediyeler, il milli eğitim müdürlükleri, ticaret, sanayi, esnaf ve sanatkâr odaları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, teknoloji geliştirme bölgesi, iş geliştirme merkezi, teknoloji geliştirme merkezi yönetici şirketleri ya da teknoloji transfer ofisi şirketleri ile müze ve galeriler gibi kültür sanat kurumları program kapsamındaki başvurularını “gelecekgenclerin.ktb.gov.tr” adresi üzerinden yapabilecek.

“Gelecek Gençlerin/Kültür Endüstrileri Destek Programı”nın hedef kitlesinin 16-29 yaş grubu arasındaki gençler olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz programın toplam bütçesinin 15 milyon lira olduğunu açıkladı. Programın önceliğinin gençler olduğunun altını çizen Yavuz; “Önceliklerimizin ilki, gençlerimizin kültür sanat alanındaki becerilerinin geliştirilmesi ve buna ilişkin alt yapıların kurulması projelerin üretilmesi. Diğer önceliğimiz ise gençlerin kültür alanında girişimciliğini geliştirecek mekanizmaların kurulması. Nihai hedefimiz, gençlerin yetenekleriyle aslında ekonomik ürün olarak kültür sanat sahnesine bu anlamda çıkabilmeleri. Müzeler, sanat kurumları, üniversiteler, vakıflar, dernekler, ticaret odaları, teknoparklar, teknoloji geliştirme merkezleri ve girişimcilik merkezleri gibi kar amacı gütmeyen bütün kurumlar, proje başvurucusu olabilir. Yeter ki nihai kullanıcımız ve hedef kitlemiz 16-29 yaş arasındaki gençlerimiz olsun. Resimden görsele, sahne sanatları, tiyatro, oyun, yazılım, medya, mimarlık, tasarım. Çok geniş bir alanda kültür endüstrilerini tariflemek mümkün. Gençlerimizin bu alandaki yeteneklerini geliştirecek eğitim programlarından, onları bu alanda kendiişlerini yapan girişimciler haline getirmeye varana kadar geniş bir yelpazede proje hazırlanması mümkün”

“Ayağı Yere Basan İşlerle Bize Başvuracaklarından Eminiz”

Kültür ve Turizm Bakanlığının daha önce gençlere dönük bir proje yürüttüğünü söyleyen Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent ise “Bu biraz daha ne istediğini bilen bir proje. Başvurunun bütün detayları, formun nasıl doldurulacağı, hangi maliyet kalemlerinin karşılanıp, hangilerinin karşılanmayacağına kadar hepsine web sitesinden erişim mümkün olacak. Muhtemelen 2022'nin şubat-mart ayı gibi sonuçlar açıklanacak. Akabinde projeler başlayacak. 6-12 ay gibi bir sürede de projelerin tamamlanması bekleniyor. Dişe dokunur işler geleceğini tahmin ediyorum”

Haber: Senem Yavuzaslan