Karaman’da olmanın çok heyecan ve mutluluk verici olduğunu ifade eden Yanık, “Malum Karaman Türklerin Anadolu’ya girdiği kapılardan birisidir. İki kapımız vardır. Birisi Malazgirt, bir diğeri de Hazar tarafı Karaman. Dolayısıyla kime sorsanız eğer bir tarafında Yörüklük varsa Karaman’dan geçmişiz der. Atalarımızın Çukurova’ya gidişinde de bizde bir Karaman’dan geçmişlik var. Daha önce Karaman’a hiç gelmedim. Ama hafızamda anlatılan ve konuşulanlar üzerinden baktığınızda hiç öyle kendimi yabancıı hissettiğim bir yer değil. Burada sizlerle birlikte olmakta beni çok heyecanlandırıyor, mutlu ediyor.”

“2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” programının ilk olarak Tekirdağ’da yapıldığını belirten Bakan Yanık konuşmasında; “Bizim teşkilatımızla, vatandaşımızla, kanaat önderleriyle, sivil toplum örgütleriyle çok çeşitli gruplarla her dönem her zemin ve her fırsatta bir araya gelmeye çalıştığımız malum. Dolayısıyla tekrar “2023’e Doğru Şehir Buluşmalarında” inşallah bu anlamda vatandaşlarımızın dilek ve taleplerini, beklentilerini, vatandaşlarımızın ülkemize geleceğimize dünyaya dair yorumlarını, yaklaşımlarını birebir birinci ağızdan dinlemiş, değerlendirmiş olacağız.” dedi.

“Türkiye’nin refah seviyesini yükseltmek, vatandaşlarımızın hayat standartlarını geliştirmek AK Parti hükûmetlerinin en temel gayesi oldu.” diyen Bakan Yanık “İktidara geldiği ilk günden aralıksız bir biçimde bugüne kadar bu gayeyi gerçekleştirmek için yoğun bir gayretin içinde olduk. Hem merkezi iktidarda hem yerel yönetimlerimizde hem teşkilatlarımızda vatandaşın talep ve beklentilerini biraz önce ifade ettiğim gibi takip noktasında her birimiz kendi sorumluluk alanlarında yerine getirmeye çalıştık. Türkiye, AK Parti iktidarının yarattığı farkı Karaman’da dâhil olmak üzere 81 şehrimizin her birinde ayrı ayrı gördü. Bunun en yakın şahidi, bu hizmetlerin haberlerini yayımlayan siz basın mensubu arkadaşlarımızsınız. Doğu’dan batıya, kuzeyden güneye, ülkemizin her köşesinde bu gelişmenin şahidi olan medyamızın haberlerinde de 81 şehrimizin her birinde AK Parti’nin izini, dokunuşunu, eserlerini, hizmetlerini görmek, sizlerin aktarımlarına şahit olmak bizleri mutlu ediyor.”

“Pandemi Süreci ve Sonrasında Milli Gelirini 3’e Katlamış Bir Türkiye Var”

Biliyorsunuz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye’yi büyütmek, maddi manevi, her alanda zenginleştirmek için gece gündüz demeden, durmadan, yorulmadan çalıştık, çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. 2002’de çıktığımız bu yolculuğun her durağında, ülkemizin her karış toprağında verdiğimiz emeklerin sonuçlarını şükürler olsun ki görüyoruz. Eğitimden sağlığa, ulaştırmadan savunma sanayiine kadar hem genel olarak bütün hizmet alanlarında hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bizim çalışma alanımıza giren konularda birçok yeniliğe, hizmete ve yatırıma imza atıyoruz. Türkiye, özellikle sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar alanında yaptığımız çalışmalarla dünyaya örnek gösterilen bir ülke haline geldi. Bugün çok şükür Balkanlardan Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine, Ortadoğu ülkelerinden Uzakdoğu’ya kadar, dünyanın birçok ülkesinde hizmetleri ve projeleriyle örnek gösterilen bir Türkiye var. Sosyal devletin gereklerini yerine getiren bir Türkiye var. Pandemi sürecinde ve sonrasında bütün dünya çok büyük bir ekonomik darboğazdan geçerken, bu ekonomik kriz içinde ülkemiz de ne yazık ki ciddi maddi zorluklar yaşadı, yaşıyor ama yine de dönüp baktığımızda milli gelirini 3’e katlamış bir Türkiye var. Çok yakın geçmişi dahi bugün bir illüzyonla bize ters yüz ederek göstermeye çalışan bir muhalefet var karşımızda. Biz bu çalışmaları özellikle milletimizle buluşarak, milletimizin hafızasında yer alan gerçekleri bir anlamda kendimiz de hatırlamak için yapıyoruz. Bunun özellikle altını çizerek söylüyorum. Bu milletin irfanına biz güveniriz. Bu milletin derin hafızası, derin vicdanı olup bitenleri unutmaz, kendisine bir illüzyonu gösterip buna inanmasını bekleyenlere de itibar etmez. Türkiye’nin sosyal devlet anlayışı şu anda dünyanın en gelişmiş ülkelerine bile örnek gösterilecek düzeydedir. Siyaset ederseniz, bir takım tartışmaları yaparsınız ama bir de gün gibi açık bu milletin hayatıyla ilgili olan konuları hak teslimi olarak söylememiz lazım. Pandemi döneminde bütün ekonomiler küçülürken bunun istinası olan 2 ülkeden birisi Türkiye. Bunları anlatmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımızın meclis grubunda yaptığı son konuşmada belirttiği gibi millete yalan söylemeden, millete dürüstçe, durumu gerçekçi bir şekilde “Evet zorluklar var, ama bu zorlukları daha önce aşmış yine aşabilme gücüne iradesine sahip bir iktidar var” diyerek anlatacağız. Çünkü cumhuriyet tarihine hizmetleriyle adını kazımış bir AK Parti iktidarı bugün içinden geçtiğimiz sıkıntıları aşacak müktesebata sahiptir.” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşına değinen Bakan Yanık konuşmasının devamında “Doğalgazın yarısından fazlasını Rusya’dan alan bir ülke olarak Rusya-Ukrayna savaşından en çok etkilenen ülke Türkiye idi. Çünkü enerjimizin önemli bir miktarını oradan alıyoruz. Ukrayna kısmına baktığımızda Ukrayna dünyanın tahıl üretiminin yaklaşık %25’ini üretiyor. Türkiye Rusya-Ukrayna krizinde bir arabuluculuk görevi üstlenerek iki ülkeyi bir masanın etrafında topladı. Arabuluculuğumuzla hem ülkemizin bu süreçten olumsuz etkilenmemesinin önüne geçildi hem de tahıl krizini çözerek dünyada özellikle Afrika’da 10 milyon insanın açlık kriziyle karşı karşıya kalması önlendi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un iki ülke liderini aynı masaya ancak sayın Recep Tayyip Erdoğan oturtabilir dediği bir süreçten geçiyoruz. Bunu içeride son derece sıradan, son derece basit olaylarmış gibi gösterenlere inat bunun kıymetini iyi bileceğiz. İnşallah vatandaşlarımıza bundan sonraki süreçte de bu sıkıntıları hissettirmeden süreci devam ettireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Çarşıda-pazarda yaşanılan sıkıntıların yakın gelecekte üstesinden gelinebilecek sıkıntılar olduğunu aktaran Bakan Yanık küresel ekonomik dalgalanmalardan ihtiyaç sahibi aileleri koruyabilmek için Bakanlık olarak destekleri sunmaya devam ettiklerini belirtti.

Kamunun yaptığı sosyal yardımların %80’inin üzerinde olan kısmının Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı üzerinden yürütüldüğü belirten Bakan Yanık konuşmasında bakanlığın en son yürüttüğü uygulamalardan birisinin Türkiye Aile Destek Programı olduğu söyledi. Bugüne denk sosyal yardımları önemli ölçüde ihtiyaç sahipliği veya muhtaçlık üzerinden değerlendiklerini söyleyen Bakan Yanık konuşmasında “Büyüyen, gelişen, katma değer üreten ülkemizin refah payını bu refaha yeteri kadar ulaşamayan kitlelere dağıtmak için sosyal yardımlarımızın temel parametresini değiştirdik. Sadece ihtiyaç sahibi, sadece muhtaçlık, yoksulluk üzerinden tanımlamıyoruz. Sosyal yardım hizmetlerimizi bu refaha ülkemizin ürettiği değere vatandaşlarımızın tamamının olabildiğince ulaşabilmesi için oluşturuyoruz. Programımızdan daha fazla vatandaşımızın istifade edebilmesi için de sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle mevcut bütçemizi 15 milyar liradan 45 milyar liraya çıkardık. İlk faz ödemelerde 450 ila 600 TL olan destek tutarlarımızı da 850 ila 1250 liraya yükselttik. Çocuk Destek bileşeni kapsamında hanelerde bulunan çocuk sayısına göre hanelere aylık 350 ila 650 lira arasında da destek vereceğiz. Şu an talepleri topluyoruz inşallah kasım ayında ödemeleri yapmış olacağız. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla programa başvurusu kabul edilen ancak elektrik tüketim desteği alamayan hanelere de elektrik tüketim desteği sağlanmasına dair çalışmalarımızı tamamladık. Normal şartlarda elektrik tüketim desteği bizim sürekli sosyal yardımlarımızdan yararlanan hanelerimize zaten temin ediliyor. Aile destek programı süreli bir sosyal yardım olduğu için elektrik tüketim desteği sağlanmıyor idi ilk fazda. Fakat bunu da genişlettik ve bu ailelerimize de aile destek programı devam ettiği sürece elektrik tüketim desteği sağlamış olacağız. Burada da yine hanedeki kişi sayısına göre 75-100 -125-150 kw gibi tutarlarda miktarın desteğini sağlayacağız. Haber: Senem Yavuzaslan-Sezer Arpınar