Geçtiğimiz yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında şehrin belli başlı cadde ve mekânlarında kabuklu yemiş yasağının getirilmesi görüntü kirliliğinin hem önüne geçmiş hem de koronavirüs vakalarının pik yaptığı dönemlerde sürecin rahat yönetilmesini sağlamıştı.

Geçtiğimiz günlerde kurumumuza gelen yoğun şikâyetlere istinaden alanda yaptığımız incelemede bu kadar da olmaz dedirten manzaralarla karşılaştık. Millet Bahçesinde karşılaştığımız manzara alanı kullananlardan geriye kalan yenilen çekirdek kabuklarının bankların altına atılmasından tutunda içecek şişelerine, yiyecek poşetlerine kadar çöp yığınların olduğu bir çöp manzarası oldu. “Ben yapmadım, benden önceki nasıl bırakmışsa öyle bırakırım” bakış açısıyla hareket eden insanların bir önceki kişinin yaptığını eleştirirken aynısını tekrarlaması ise işin farklı bir yanı.

“Çocuğuma Anlattığımla Gördüğü Manzara Çelişiyor”

Millet Bahçesinin son halini resimlerken yanımıza gelen bir anne “Buraya sırf çocuğum istiyor diye geliyorum. Ben çocuğuma çevre bilincini aşılamaya çalışan bir anne iken ona bu görüntünün yine insanlardan kaynaklı olduğunu anlatamıyorum. Sizde çektiniz etrafın durumunu. Oyun alanlarından oturma alanlarına çim içlerine, ağaç diplerine kadar çekirdek kabuklarıyla ve çöplerle dolu bir Millet Bahçesi. Başka illerdeki Millet Bahçelerinde bu durum var mı yoksa sırf Karaman’a mı mahsus bir manzara bilmiyorum ama Valimizden bu yer için özel bir koruma istiyorum. İnsanlara ceza yazsınlar ki bir daha aynı insan kaynaklı hatalar tekrarlanmasın.”

Önümüzdeki günlerde güvenliğinden, temizliğine 20 personelin görev yapacağı Millet Bahçesinde çevre temizliği, çevre temizliğine uymamanın yaptırımına ilişkin cezaları açıklayıcı bilgilendirme levhalarının da olmadığı gözlemlendi. Haber: N. Nergis Topçu