Koordinatör Muhammet Ali Orak’ın hazırlayıp sunduğu ve 11 Ağustos Çarşamba günü ilki Sağlık Eğitimi üzerine yapılan Tercih Dönemi Özel Yayını’nın ikincisi, 13 Ağustos Cuma günü 'Fen ve Mühendislik Eğitimi ile Teknik Eğitim’ üzerine gerçekleştirildi.

Üniversitenin YouTube ve Facebook hesaplarından canlı yayınlanan programa Mühendislik Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Nermin Şarlak, Kamil Özdağ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Yılmaz, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Oktay Talaz ve Ermenek Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Yusuf Alparslan Argun konuşmacı olarak katıldı.

“Eğer icat çıkarmak istiyorsanız geleceğiniz yer Mühendislik Fakültesi olmalıdır”

Programda ilk olarak söz alan KMÜ Mühendislik Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Nermin Şarlak, mühendis kavramının tanımından bahsederek mühendis’in “bilim bilen, geometri bilen, ortaya çıkaran, üreten” anlamlarına geldiğini söyledi. Prof. Dr. Şarlak, mühendislik biliminin tanımına da değinerek “Doğal kaynakları en verimli, en ekonomik ve dayanıklı olacak şekilde yapılara, makinelere, sistemlere, ürünlere ve süreçlere dönüştürebilme sanatları” şeklinde tarif etti.

“Eğer icat çıkarmak istiyorsanız geleceğiniz yer Mühendislik Fakültesi olmalıdır” diyen Prof. Dr. Şarlak, KMÜ Mühendislik Fakültesinde Bilgisayar, Biyomühendislik, Gıda, Enerji Sistemleri, Elektrik Elektronik, İnşaat, Makine, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümleri olduğunu belirtti.

“Ulusal ve uluslararası projelerde çalışan güçlü bir akademik kadroya sahibiz”

ÖSYM kılavuzunda bu yıl sadece Bilgisayar ve Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümleri için tercih yapılabildiğini dile getiren Prof. Dr. Şarlak, “Fakültemizde, diğer bölümlerdeki öğrencilerimiz de dahil olmak üzere 796 tane öğrencimiz var. Bunun yanında yabancı uyruklu öğrencilerimiz de bulunmakta. Fakültemizde kendi alanlarında uzman, Tübitak ve DPT gibi ulusal ve uluslararası projelerde çalışan güçlü bir akademik kadroya sahibiz.” dedi.

Prof. Dr. Şarlak, fakültenin ve üniversitenin bilimsel, sosyal ve sportif olanaklarından söz ederek “Temennimiz pandeminin bir an önce bitmesi ve öğrencilerimiz ile yüz yüze eğitime başlamak yönündedir.” şeklinde sözlerine son verdi.

“1.000’in üzerinde uluslararası yayın, 1.000’in üzerinde tebliğ, 300’ün üzerinde bilimsel proje, son dört yıldır Türkiye birincisi”

Programda ikinci olarak söz alan Kamil Özdağ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Yılmaz, fakültelerinin 2007 yılında kurulduğunu ve 2009 yılında Fizik ve Kimya bölümlerine öğrenci alarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başladığını ifade etti. “Şu an fakültemizde aktif öğrenci alan tek bölüm Matematik bölümüdür.” diyen Prof. Dr. Yılmaz, ancak Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik bölümlerinde yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim-öğretimin sürdüğünü sözlerine ekledi.

Kamil Özdağ Fen Fakültesinde 11 profesör, 4 doçent, 12 doktor öğretim üyesi ve 19 araştırma görevlisinden oluşan bir akademik kadronun bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti: “Fakültemizde çok genç ve dinamik, çok iyi üniversitelerde yüksek lisans ve doktora yapmış akademik kadromuz var. Özelikle Fizik, Kimya, Biyoloji bölümlerinde öğrenci olmaması nedeniyle akademik kadromuz daha çok bilimsel araştırmalara yönelik faaliyet gösteriyorlar. Kurulduğu günden bu güne kadar bakıldığında fakültemiz öğretim elemanları tarafından uluslararası indeksli taranan dergilerde yayınlanmış 1.000’in üzerinde yayın ve 1.000’in üzerinde tebliğ var. Ayrıca hocalarımızın Tübitak, DPT, BAP, Sanayi Bakanlığı ve uluslararası kuruluşlarca desteklenen 300’ün üzerinde projeleri bulunmaktadır. Akademik Teşvik Yönetmeliğine göre 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerin Fen Fakülteleri sıralandığında fakültemiz son dört yılda üst üste birinci olmuştur. Bu da akademik kadromuzun ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor.”

Prof. Dr. Yılmaz, fakültede 191 lisans ve 144 lisansüstü öğrencileri bulunduğunu belirterek “Özellikle engelli öğrencilerimiz için Engelsiz Üniversite bayrak ödüllerinde fakültemizin Mekanda Erişilebilirlik alanında turuncu, Eğitimde Erişilebilirlik alanında yeşil ve Sosyo Kültürel Erişilebilirlik alanında da mavi bayrak olmak üzere üç adet bayrak ödülü bulunmaktadır. Yani engelli bir öğrenci kampüsün giriş kapsından fakültedeki dersliğine hiçbir yardım almadan ulaşabilecektir.” dedi.

“Türkiye standartlarının üstünde altyapı ve birebir uygulama yapma olanağı”

Programda üçüncü olarak söz alan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Oktay Talaz, “Okulumuz, 11 bölüm ve 18 program ile eğitime devam etmektedir. Üniversitemizin en eski birimlerinden birisi olduğu için altyapımız Türkiye standartlarının oldukça üstünde. En temel özelliklerimizden biri de her öğrencimizin uygulamaları birebir yaparak ‘yaşayarak’ öğreniyor olmasıdır. Her bölümümüzün uygulama yapabileceği atölyeler mevcuttur. Bu atölyelerin kapasiteleri de öğrencilerimizin birebir uygulama yapabileceği şekilde dizayn dilmiştir. Bunun yanında okulumuzu tercih eden öğrencilerimizden yabancı dil öğrenmek isteyenler için isteğe bağlı hazırlık sınıfı ve yurt dışına gitmek isteyenler için Erasmus imkanı bulunmaktadır.” dedi.

“Ülkemizin ihtiyaç duyduğu ara elamanları tekniker unvanıyla yetiştirmekteyiz”

KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunun ‘tekniker’ yetiştirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Talaz, “Ülkemizde bugün en fazla ara elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Okul olarak tekniker unvanıyla ara elamanlar yetiştirmekteyiz. Eğitim hayatını sürdürmek isteyen öğrencilerimiz de Dikey Geçiş Sınavı’na girerek Mühendislik ve Mimarlık Fakültelerine devam edebilmektedirler.” dedi.

KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunun akademik kadrosuna da değinen Prof. Dr. Talaz, “2 profesör, 2 doçent, 14 doktor öğretim üyesi ve 35 de öğretim görevlimiz bulunmaktadır. Akademik personelimizin tamamı alanlarında uzman hocalarımızdır. Okulumuzda birçok araştırma projesi yürütülmekte ve öğrencilerimiz de bu projelere dahil edilmektedir.” şeklinde konuştu.

“Ermenek, Karaman'ın özel ilçelerden birisidir”

Programın son konuşmacısı olan Ermenek Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Yusuf Alparslan Argun ise şunları dile getirdi: “Ermenek, Karaman'ın özel ilçelerden birisidir. Onu özel yapan doğası, yerleşim yeri ve bitki örtüsüdür. En özel yapan şeyi de insanların hayırseverliği ve yardımseverliğidir.”

Öğr. Gör. Argun, Ermenek denildiğinde akla ilk olarak Karamanoğlu Mehmet Bey ve onun türbesinin geldiğini ifade ederek Ermenek’te öğrencilerin yapabileceği sporlar ve gezebileceği turistik yerler hakkında bilgi verdi.

“Ermenek MYO, İç Anadolu Bölgesi’ndeki en köklü meslek yüksekokullarından”

KMÜ Ermenek Meslek Yüksekokulu hakkında da açıklamalarda bulunan Öğr. Gör. Argun, okullarının İç Anadolu Bölgesi’ndeki en köklü meslek yüksekokulları arasında yer aldığını; bilgisayar ve elektrik laboratuvarları ile atölyelerinin öğrencilere en iyi imkanı sunduğunu, ayrıca Ermenek Yerleşkesindeki futbol, voleybol ve basketbol sahalarının yeşil bir ortamda öğrencilere spor yapma olanağı sağladığını söyledi. Öğr. Gör. Argun, ilerleyen dönemde yerleşke içerisine bir spor kompleksi de yapılacağını sözlerine ekledi. Ermenek Yerleşkesinde öğrencilerin barınma sorunu olmadığını vurgulayan Argun, sosyal faaliyetler açısından da yerleşkede önemli etkinlikler yapıldığını, pek çok öğrenci topluluklarının bulunduğunu ve yönetim olarak öğrencilerinin sosyal gelişimini desteklediklerini ifade etti.

Üçüncü Yayın, 18 Ağustos Çarşamba Günü 'Beşeri ve Sosyal Bilimler ile Eğitim Bilimleri' Üzerine

Tercih Dönemi Özel Yayını’nın üçüncü bölümü, 18 Ağustos Çarşamba günü saat 21.00’de 'Beşeri ve Sosyal Bilimler ile Eğitim Bilimleri' temasıyla gerçekleştirilecek. Yayında Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Aliye Çınar Köysüren, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tuba Akar, Kâzımkarabekir Meslek Yüksekokulu Müdür V. ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mevlüt Bayrakçı ile Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erol Yüksel bölüm ve programları hakkında bilgilendirmede bulunacaklar.

Programın yayımlanacağı sosyal medya hesapları şu şekilde: https://www.youtube.com/UniversiteKMU https://www.facebook.com/UniversiteKMU