‘‘Sıfır Atık’’ yaklaşımının hayatın her alanında yer bulması için birçok kampanyanın düzenlendiği günümüzde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Türk Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından örnek bir proje hayata geçirildi. Kullanılmayan giysiler, sandıkta unutulan çeyizler ve kumaş artıkları özenle değerlendirilip yeniden tasarlanarak ‘‘Atıktan Sanata Bir Dönüşüm Öyküsü’’ projesi ile hayat buldu.

Bahar Şenliklerinde Beğeniye Sunuldu

Proje ile ortaya konulan eserler Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin 15’inci kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen Bahar Şenliklerinde katılımcıların beğenisine sunuldu. Türk Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gizem Saygılı’nın kıyafetlerle ilgili tek tek bilgi verdiği defile büyük alkış topladı. Karaman’ın çok güzel ve önemli bir kültürel mirasa sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Saygılı, bu proje ile hatıraları da canlandırmak istediklerini kaydetti.

Projede Gönüllü Olarak Görev Yapıyor

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak’ın eşi Mürşide Ak, projede gönüllü görev alarak kıyafetleri yeniden tasarlıyor. ‘Sıfır atık’ ve ‘geri dönüşüm’ anlayışlarının günümüzde çok daha büyük önem kazandığını hatırlatan Mürşide Ak, hayal gücünün de ortaya konulduğu KMÜ’deki projenin çok değerli olduğunu belirtti. Mürşide Ak ‘‘Eskimiş, bir kenara atılmış ve artık giyinilmeyen gömlek, pantolon ve elbiseleri sandıklarda unutulmuş dantel ve kanaviçeleri de kullanarak yeniden tasarlıyor ve çok güzel eserleri ortaya koyuyoruz. Bir bakıma kültürel, sosyal ve ekonomik hayata katkıda bulunuyoruz. Burada gönüllülük esasına göre zevkle işimizi yapıyoruz’’ dedi.

‘‘Atıktan Sanata Bir Dönüşüm Öyküsü’’ projesiyle üretilen elbiseler Giysi Hayratı (Askıda Kıyafet) uygulamasıyla ihtiyaç sahibi öğrencilerle buluşturuluyor.

TRT Haber Projeyi Ülke Gündemine Taşıdı

KMÜ’deki örnek proje TRT Haber tarafından ekranlara taşınarak ülke gündemine getirildi. Haberde Türk Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gizem Saygılı ve Rektör Prof. Dr. Namık Ak’ın eşi Mürşide Ak ile yapılan röportajlara yer verilerek defileden görüntüler gösterildi.