Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’muz suç olan eylemleri farklı sınıflar ve bölümler altında toplamıştır. Bu bölümlerden bir tanesi de “Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar “ bölümüdür. Vücut dokunulmazlığına karşı işlendiği kabul edilen suçlar kasten yaralama, neticesi sebebiyle ağırlamış yaralama, taksirle yaralama, insan üzerinde deney ve organ ve doku ticareti suçlarıdır.

Bu bölümü incelerken ceza hukuku terimlerini kullanacağız. Fail, kasten yaralama suçunu işleyen kişiyi, mağdur ise failin suçu üzerinde işlediği kişiyi ifade etmektedir.

Öncelikle kasten yaralama suçu icrai veya ihmali olmak üzere iki farklı şekilde işlenebilen suçlardandır. İcrai kasten yaralama suçu, failin bir hareketi yaparak mağdurun yaralanmasına yol açmasıdır. Buna örnek olarak failin mağdura yumruk atmasını verebiliriz. Burada fail bilerek ve isteyerek mağdura zarar verme amacıyla bir harekette bulunmakta ve bir fiili icra etmektedir. İşte bu kasten yaralama suçunun icrai davranış ile işlendiğini göstermektedir.

Kasten yaralamanın bir diğer biçimi ihmali davranışla işlenen kasten yaralama suçunda ise belirli şartların var olması aranmaktadır. Bu suçta fail olarak gözüken kimsenin mağdura karşı belli bir icrai davranışı gerçekleştirme konusunda hukuki düzenlemelerden veya taraflar arasında yapılan sözleşmelerden kaynaklı bir yükümlülüğü olması gerekmektedir. Yani failin belirli bir hareketi gerçekleştirmek zorundadır. Ya da fail önceden gerçekleştirdiği davranışın mağdurun hayatı ile ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturması gerekir. Örneğin hasta bakıcı olarak çalışan kişinin hasta olan mağdura belirli saatlerde ilacını vermek gibi bir görevi var ve bu ilacı vermeyerek hastanın acı çekmesini istemesi ve buna neden olması halinde hasta bakıcının eylemi suç olarak kabul edilecek ve bu suç kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi olarak kabul edilecektir.

Kasten yaralama suçunun suç olarak kabul edilebilmesi için mağdurun ;

1.Vücudunun acı çekmiş olması : Mağdurun herhangi bir şekilde olarak acı hissetmiş olması gerekmektedir. Örneğin , failin ; mağdura tokat atarak yüzünde acıya neden olması halinde vücudunun acı çekmiş olduğu kabul edilecektir.

2. Sağlığının bozulması : Mağdurun fiziksel veya ruhsal sağlığında failin haksız eylemi nedeniyle bir bozulma olması halini ifade etmektedir. Bu sağlıktaki bozulma sürekli veya geçici nitelikte olabilir. ( Sağlıkta bozulmanın sürekli olması hali mağdurun durumuna göre neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçunu da oluşturabilmektedir. ) Örneğin, failin ; mağdura tekme atması nedeniyle mağdur yere düşmüş ve kolunda kesik oluşmuştur, bu kesik hastanede dikiş atılarak tedavi edilmiştir. Burada mağdurun sağlığının bozulduğu kabul edilir.

3. Algılama yeteneğinin bozulması : Mağdurun algılama yeteneğince bozulma olmasıdır. Örneğin, failin ; mağdura karşı saldırısı nedeniyle mağdurun, sağlıklı düşünme ve anlama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin bozulması halinde algılama yeteneğinin bozulduğu kabul edilir.

İşte bu şartlarından en az birinin gerçekleşmesi halinde kasten yaralama suçunun oluştuğu kabul edilir.

Kasten yaralama suçu basit tıbbi müdahale(BTM) ile giderilebilecek ve nitelikli haller olmak üzere iki çeşittir. BTM ile giderilebilecek olan kasten yaralama suçu şikayete bağlı bir suçtur. Yani suçun mağduru olayın gerçekleştiği tarihten itibaren 6 aylık süre içerisinde şikayet hakkını kullanmaz ise şikayet hakkı ortadan kalkacaktır. Suçun nitelikli hallerinde ise şikayet hakkı söz konusu olmayıp bu suç savcılık tarafından kendiliğinden soruşturulacak ve fail hakkında dava açılacaktır.

Kanun suçun;

1. Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı işlenmesi halinde

2. Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi halinde

3. Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle

4. Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle

5. Silahla işlenmesi halinde,

6. Canavarca hisle işlenmesi halinde,

Kasten yaralama eylemini nitelikli hali olarak saymış ve şikayete tabi olmadığını ve cezanın BTM ile giderilebilecek suçun temel haline göre daha fazla cezayı gerektirdiğini belirtmektedir.

Kısaca kasten yaralama suçundan ve sonuçlarından bahsettik. Haftaya başka bir konu ile yeniden buluşmak dileğiyle..