Elmasından, kirazına, buğdayına pek çok ürünün üretimine ev sahipliği yapan Karaman topraklarını tehdit eden tarımsal kuraklık için bir araya gelen ve mevcut durum değerlendirmesi yapan tarım temsilcileri kuraklıktan etkilenen üreticiler için sunulan destekleri masaya yatırdılar.

Tarımsal Kuraklık ile Mücadele Eylem Planının beşer yıllık dönemleri kapsadığını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Şahinbaş mevcut durumlara göre Eylem planlarının her yıl güncellendiğini söyledi. “Kuraklıktan etkilenen çiftçilerimiz için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da açıkladığı üzere gerekli destekleri sağlayacağız” diyen Tarım ve Orman İl Müdürü Şahin açıklamasında “Buğday, arpa, yulaf, çavdar, nohut ve mercimek üreticilerimizin verim kayıplarına göre dekara 100 liraya kadar doğrudan ödeme yapılacak. Kuraklık Sigortası’nda TARSİM devlet desteği önümüzdeki yıla özel %70’e, hasar ödeme oranı %80’e çıkacak. Üreticiler mazot-gübre desteği ve sertifikalı tohum desteğiyle birlikte toplamda dekara 151 TL’ye kadar destekleme ödemesinden faydalanabilecek. Ayrıca kuraklığın oluştuğu bölgelerde hasar tespit çalışmalarının sonuçlarına göre çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelendi” ifadelerine yer verdi.

“7 Bin 669 Çiftçimizin 1.060.594 Dekar Kıraç Alandaki Ürünlerinde %40-70 Oranında Zarar Var”

Karaman Milletvekilleri Dr. Recep Şeker, Av. Selman Oğuzhan Eser, Karaman Ziraat Odası Başkan Vekili İsmail Ülküsever, Ziraat Odası Başkan Vekili Mustafa Kansız, Ayrancı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Elvan, Kazımkarabekir Ziraat Odası Başkanı Muammer Harmandar, Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Sami Yaşar’ın hazır bulunduğu toplantıda konuşan DSİ 42. Karaman Şube Müdürü Mustafa Gök ise Karaman’daki barajların son durumları hakkında bilgiler verdi.

Karaman’da kıraç alanlardaki hububat için son derece önem arz eden nisan ve mayıs ayı yağışlarını bir önceki yılla karşılaştıran Tarım ve Orman Müdürü Şahinbaş 2020 yılının yağış miktarının toplamda 43 mm, uzun yıllar nisan ve mayıs ayları toplam yağış miktarının 71,5 mm olarak gerçekleştiğini bu rakamın 2021 yılında nisan ve mayıs aylarında ise toplamda 6,6 mm yağış şeklinde olduğunu söyledi.

Karaman merkez ve ilçelerinde 2021 üretim sezonunda meydana gelen kuraklıktan etkilenen ürünlerle ilgili İl Müdürlüğünün ön tespit çalışmalarını tamamlandığını, Kuraklık ile ilgili Afet Bilgi Formlarının Tarım ve Orman Bakanlığına gönderildiğini söyleyen Tarım İl Müdürü Şahinbaş Karaman’da 7 bin 669 çiftçinin 1.060.594 dekar kıraç alandaki ürünlerinde %40-70 oranları arasında zarar oluştuğunu ve toplam maliyetinin yaklaşık 372,5 milyon TL olduğunu belirtti. Haber: Senem YAVUZASLAN