Başkan Bayram ziyaretler sonrası yaptığı açıklamada, “Hamidiye, Kızık, Eminler, Demiryurt, Kılbasan, Göztepe, Çiğdemli ve Kisecik köylerimizde arazide hasat yapan üreticilerimizi ziyaret ederek sorunlarını dinledik.

Üreticilerimizin verdiği bilgiye göre, bu yıl gübre sulamada kullanılan elektrik ve diğer girdilerdeki yüksek zamlar nedeniyle para kazanamadıkları için 2022 üretim yılında pancar üretimi yapmayı düşünmediklerini beyan etmektedir.

2021 ürünü şeker pancarı alım fiyatı %25 oranında artışla 336 liradan 420 liraya yükseltildi. 2020 yılına göre %25 artış yüksek görünse de artan maliyetler dikkate alındığında bu fiyat da üreticiyi memnun etmedi.

Daha şimdiden birçok çiftçimiz pancar ekmeyeceğini beyan ediyor. Su kaynaklarının azalması, kuraklık ve benzeri sorunlar nedeniyle çok su isteyen pancar üretimi bu yönüyle de olumsuz etkilenecek.

Pancar üretiminin azalması demek sağlık için büyük tehlike olan nişasta bazlı şekere ve ithalata daha fazla bağlanmak demektir. Karaman Ziraat Odası olarak bölgemizde yaptığımız saha ziyaretinde üreticilerimizin %50 civarında önümüzdeki üretim sezonunda ekim yapmayı düşünmediklerini beyan etmektedir.

Niçin ekmeyi düşünmediklerini sorduğumuzda artan girdi maliyetlerindeki aşırı artış, Ereğli şeker fabrikasının kapasitesin düşük olması, hasatta yaşanan sorunlar başta olmak üzere geçmiş yıllarda büyük paralar karşılığı almış oldukları kotaları yakma pahasına pancar üretimini bırakacaklarını beyan etmektedirler.

Sonuç olarak ülkemizin stratejik ürünü olan şeker pancarı üretimini çiftçimizin bırakmaması için acilen gerekli önlemler alınmalıdır.

Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığına bağlanan Türk Şeker yetkilileri tehlikenin farkına vararak ivedi bir şekilde saha çalışmaları yaparak çiftçimizin kaygılarını giderecek sorunların çözümü amaçlı açıklamalar yaparak üretime teşvik edilmesi gerekmektedir.

Üretime ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde şeker üretiminde ülkemiz için büyük önem arz eden pancar ekiminin devam etmesi için mutlaka sorunların çözüme kavuşması yetkililerin olumlu adımlar atması ülkemizin menfaatine olacaktır.”