Göksu Havzasında köylülerin nar yetiştirip ekonomiye katkı sağladığını belirten İlimiz Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda: “ İlimiz Göksu Vadisi’nde farklı aroması, lezzeti ve tanelerinin iriliği ile dikkat çeken deve dişi tabir edilen nar üretimi yapılmaktadır. Narların toplanmasıyla dalında çatlayan ürünler ise toplanarak nar ekşisi üretimi yapılarak satışa sunuluyor.

Nar ekşisi yapımının oldukça zahmetli fakat köylerde bu konuda herkesin birbirine yardımcı olmaya çalışıyor. Üreticiler önce bahçelerden ekşi narları topluyor, daha sonra topladıkları narları bir gün bekletiyorlar. Ertesi gün yakınları ve komşuları ile hep birlikte, el birliği yaparak narları ortadan ayırıyor ve taneleme işlemine geçiyorlar. Nar tanelerini bir çuvalın içine koyarak daha sonra içi nar tanesi dolu çuvalı, kurna ya da tekne olarak bilinen sıkma işinde kullandıkları aletin içine koyuyor. Son olarak çizmeyi giyerek kurnanın içindeki çuvalın üzerine çıkıyor ve nar suyunu çıkartmaya başlıyorlar.

Ziraat Odamız ve İl Özel İdaremiz iş birliği ile yaptığımız üzüm sıkma makineleri özellikle Göksu Havzasında nar üretimi yapan köylülerimize çok kolay ve kaliteli bir nar ekşisi yapımı sağladı.”