İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Şaşırtma tekniği: Elma içkurdu popülasyonunun izlenmesi için, Pherocon tipi eşeysel çekici tuzaklar 1 Ocak' tan itibaren elkili sıcaklıklar toplamı (EST)1 40-80 gün-derece civarına ulaştığında (mart sonu-nisan başı) çiçek taç yapraklarının dökülmesinden sonra bahçenin ortalarında bulunan elma ağacının tacının dış kısmına ve yerden 1.5-2 m yükseğe ve hakim rüzgar yönünde 5 hektara 1 adet gelecek şekilde asılır. Tuzak-lardaki feromon kapsülleri 4-5 haftada bir, yapışkan tablalar ise gerektiğinde de­ğiştirilir. Tuzaklar ilk kelebek yakalanıncaya kadar haftada 2-3 kez kontrol edilir.

İlkbaharda tuzaklarda ilk ergin yakalanması ile birlikte çiftleşmeyi engelleme tekniğinin uygulandığı bahçeye hektara 1000 adet gelecek şekilde Isomate-C-Plus tipi yayıcılar hemen asılır. Her ağacın dört yönüne birer adet olmak üzere dört, sınırdaki ağaçlara ise sekiz adet olarak, ağaç yüksekliğinin 2/3'ünün üzerine yan dallara asılır. Bu yayınların etki süresi 120-140 gün olması nedeniyle sezon boyunca bir kez kullanılabilmektedir.

Ülkemizde Elma içkurdu'na karşı çiftleşmeyi engelleme yönteminde, her biri 165 mg feromon içeren Isomate-C-Plus tipi yayıcılar ruhsatlıdır.

Bu yayıcılar 1000 adet/ha dozunda bahçeye homojen olarak dağıtılmalı ve sınırlarda daha yoğun kullanılmalıdır. Ayrıca yöntemin uygulanacağı alan en az 5 ha büyüklüğünde olmalıdır.

Çiftleşmeyi engelleme yönteminden olumlu sonuçlar alabilmek için;

1. Yöntemin kullanılacağı bahçelerde izolasyonun iyi sağlanması, mümkün olduğu kadar geniş alanlarda uygulanması ve sınırlarda daha fazla sayıda yayıcı kullanılması,

2. Popülâsyonun eşeysel çekici tuzaklarla takip edilmesi, düşük ve orta yoğunluktaki popülâsyonlarda kullanılması,

3. Yayıcıların bahçelere ilkbaharda tuzaklarda ilk ergin yakalanması ile birlikte hemen asılması,

4. Yöntemin uygulandığı bahçelerde özellikle döllere ait larva çıkışlarında meyve sayımlarının titizlikle yapılması,

5. Popülâsyonun yüksek olduğu ve uçuş süresinin uzun olduğu yıllarda uygun bir insektisitle kombine edilmesi,

6. Kullanılan yayıcıların taze olması gerekmektedir.

Yöntemin spesifik oluşu ve doğal dengeyi koruyucu olması nedeniyle ülkemizde ekolojik tarım üreticileri tarafından kullanılması birinci derecede alternatif bir yöntem olarak görülmektedir.

Eşeysel çekici tuzaklarda ilk erginin yakalanmasıyla birlikte, denemeye alınan ve Elma içkurdu feromonu içeren yayıcılar, elma bahçesine firmasının önerdiği şekilde ağaçlara bağlanır. Uygulama alanına 80-100 m den daha yakın bir ilaçlı elma bahçesi varsa, buradan çiftleşmiş dişi bireylerin göçünü engellemek yani izolasyonu sağlamak gerekir. Bu amaçla, çiftleşmeyi engelleme yönteminin uygulandığı elma bahçesine sınır olan bahçelere de 30 m genişliğinde yayıcılar asılarak bir tampon bölge oluşturulmalıdır. Oluşturulan bu tampon bölgede de tavsiye edilen aynı yayıcı yoğunluğu kullanılır.

Uygulama, elma meyvelerinin hasat edildiği döneme kadar devam eder.”