İl Müdürlüğü tarafaından yapılan açıklamada, “Tarımın en önemli girdilerinden biri gübredir. Gübre bitkisel verimliliğin artmasını sağlamakla beraber ürünün kalitesine de etki etmektedir. Çiftçilerimiz de büyük paralar ödeyerek aldıkları gübrelerden verim ve kalite artışı sağlamayı beklemektedirler. Ancak içinde bulunduğumuz dönemde gübre sektörünün hareketlenmesi ile birlikte tanınmış gübre ithalatçısı veya üreticisi firmaların torbalarını taklit ve tağşiş etmek suretiyle piyasada sahte gübreler satılabilmektedir. Ayrıca bazı çiftçilerimizi gübre dağıtıcıları dışında bazı kişilerden fiyat avantajı gerekçesiyle faturasız gübre alarak kullanmaları sonucunda mağduriyetler yaşamaktadırlar.

Bakanlığımızca tescil edilmemiş ve Gübre Takip Sistemine kayıtlı olmayan barkodsuz gübreleri çeşitli araçlarla seyyar olarak satan kişilere ve gübrelere itibar edilmemesi ve il Müdürlüğümüzden gübre dağıtıcılık belgesi düzenlenmiş satış yerlerinden gübrelerini alması sahte/taklit gübrenin piyasaya arzının önlenebilmesi için fatura ve sevk irsaliyesi kontrol edilerek Gübreler gübre üretimi yapan firmalarla bayilik sözleşmesi olan gübre bayilerinden faturalı bir şeklide alınmalıdır.

Bu gübreleri, ambalaj etiket bilgileri sahte GTS barkod ve fiziksel görünümleri itibariyle taklit ve tağşiş gübre olduklarını ayırt etmek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle ambalaj üzerindeki GTS barkodunun sorgulanması GTS Barkod/Bandrol ve etiket bilgileri Türkçe olmayan ve ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreleri satın alınmaması. Bu durumla karşılaşıldığında kolluk kuvvetlerine, il/ilçe tarım Müdürlüğüne bildirilmesi önemle duyurulur.”