Damlama toplama makinelerinin üzücü kazalara neden olmaması için üreticilere uyarılarda bulunan İlimiz Ziraat Odası konuyla ilgili olarak: “ Tarlalarda ve bahçelerde kullanılan damlama sulama sisteminin hortumlarını bu aylarda toplamaya başlayan çiftçiler, damlama hortumlarını toplamak için bir makara sistemi kullanıyor. Bu makaralı makine sistemi tarım makineleri üreten firmaların yanı sıra sanayi sitesinde ya da eli kaynak makinesi tutan herkes tarafından da yapılmaya başlandı. Bu merdiven altı usuller ile üretilen toplama makineleri üzücü kazalara, yaralanmalara ve ölümlere neden oluyor.

Tarım makinesi üreten ve işletmesinde mühendisi teknisyeni bulunan sertifikalı ve garantili firmaların ürünleri yerine, fiyatı ucuz olduğu için bazı çiftçiler güvenli olmayan makaralarla damlama hortumlarını topluyor. Merdiven altı üretilen bu damlama toplama araçlarının kullanılmasının tehlikeli olduğu ve mutlaka Damlama Toplama makinelerini profesyonel olarak üreten firmalardan alınması gerektiğini “Çiftçi sağlığını tehlikeye atan ve merdiven altı üretimi yapılan hortum toplama makinelerinden çiftçimiz uzak durmalı.

Üzücü kazalara neden olan bu makineler aynı zamanda damlama sistemlerini de bozuyor. Karaman Ziraat Odası olarak çiftçilerimizi bu makineleri kullanmamaları yönünde uyarıyoruz ”ifadelerine yer verdi.