Bir yıldır gelmelerini beklediğimiz dostlar ay içinde geldiler. Ankara’dan arkeologlardı gelenler. Canason kazı alanı onları yıllarca beklemişti. Ekip kazı başkanı A. Ü. Öğretim üyesi Doçent Adnan Boysal, yardımcısı Evun Hanım, Kültür bakanlık denetmeni Aysun Hanım ve altı öğrenciden oluşuyordu.

Gördüğümüz manzara hiçte iç açıcı değildi. Ekibin coşkusu yanında, maddi olanakların “sıfır düzeyinde” oluşu sırıtıyordu. Hoşgeldinler, hoşbulduklardan sonra, sıra amacımız sorusuna geldi. Adnan Bey tüm içtenlik ve yalınlığıyla Canason kazısından neler beklediklerini, höyüğün Çatalhöyük’le bağlantısını, Mezopotamya ile batı Anadolu arasındaki önemini, yerleşim yerinin derinliğinin 14 katlı bir gökdelene benzediğini, ticaret yollarındaki konumunu özetledi.

Tüm konuklar konuşmayı sevinç ve merakla dinlediler. Soruların ardı arkası kesilmedi. En çok merak edilen konu, höyüğün yaşıydı. Komşumuz Çatalhöyük’le akraba olabileceğimiz belki de ondan yaşlı olduğumuzu duyunca sevindik.

Bunlar güzeldi, iyiydi ama işin bir de aması vardı. Kazı yoklarla boğulmuştu. Gönüllü fedailer bir avuç. Yatacak yerler ilkel. Barınak, araç, güvenlik, beslenme işçi sorunu aşılmaz dağlar gibi. Para sıfıra yakın. Bunları görüp üzülürken, “kervan yolda düzülürmüş” deyişi aklıma geldi usuma. Bir de hacca giden karıncaya sormuşlar; “Boyuna bakmıyorsun da hacca gidiyorsun ha?” demişler. O da “niyetlendim, giderim” deyip yoluna devam etmiş.

Bu arada Duru Bulgur ve IKEV Yönetim Kurulu Başkanı ve Yeşilay Şube Başkanı İhsan Duru ve Rıza Duru’nun hızır gibi yetiştiklerini duyunca içimize o sıcak ve yakıcı günde soğuk sular serpildi. Her konuda cömertlikleriyle öne çıkan bu dostlarımız yalnız bırakılmamalıdır.

Kazı salt insanlık açısından değil Karaman yönünden de büyük önem taşıyor. Nunu ve İbrala ırmaklarının beslediği bereketli topraklarda binlerce evet binlerce yıl, insanlar yaşamışlar. Onlar bizlerle konuşacaklar. Öyküleri, değişik dillerle dile gelecek, Adnan bey ve ekibi onları bize anlatacaklar.

Haydi, geçmişin derinliklerine gidelim. Kıbele’nin yontucuklarını izleyip ekibimize esenlikler ve başarılar dileyelim.

Vira Bismillah! Adnan Bey!