Başkan Yücel Yaman, yaptığı açıklamada, “Üreticilerimiz Her geçen gün yem fiyatlarına yapılan zamlar hayvancılığımıza zor günler yaşatıyor.

Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin ürettiği ürünlerde fazla bir artış olmamakla birlikte yem fiyatlarının sürekli artması sektörümüzü dar boğaza sürüklemektedir. Küçükbaş sektörümüzdeki yangın o kadar ciddi boyuta ulaştı ki, nefes almakta zorlanmaktayız. Bu durum korkutucu bir hal almaya başlamıştır.

Bu nedenle acilen gerekli müdahalelerde bulunulmalıdır.

Yem sanayicilerinin çeşitli nedenler ileri sürerek fiyatlarda artırıma gidilmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir.

Kesif yem üreten fabrikalar yem hammaddelerinin dışarıdan geldiğini ve dövizdeki artışlara paralel olarak zam yaptıklarını öne sürüyorlar ama yemde tamamen dışa bağımlılık gibi bir durum yok. Kesif yemin içindeki hammaddelerden çavdar, arpa, yulaf, buğday kepeği, küspeler gibi büyük çoğunluğu ülkemizde yetiştirilen ve iç piyasadan karşılanan hammaddelerdir. Sadece vitamin ve mineral gibi katkı maddeleri dışarıdan ithal edilmektedir. Ancak bunların da yem fiyatlarını fahiş bir şekilde artıracak çok önemli unsurlar olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla fabrikalar döviz kurlarını da bahane ederek sürekli zam yapıyorlar.

Yem fabrikalarının ürettiği yemlerin maliyetleri sıkı bir şekilde denetlenip gerçek fiyatlandırma yapılarak hem haksız kazançların önüne geçilmeli hem de yetiştiricilerimizin bu konudaki mağduriyeti giderilmelidir. Aksi takdirde yem fiyatlarındaki artışlar nedeniyle üretimin olumsuz etkilenmesi devam edecektir. Geçen her gün ülkemizin hayvansal varlığı, gıda üretimi tehlikeye girmektedir. Durumun ciddiyetini elimizdeki hayvansal varlığımızı kaybettikten sonra anlamamızın kimseye faydası olmayacaktır.”