Elma üreticilerini sahada ziyaret eden ve elma seyreltme işlemlerine katılan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram üreticilerin kaliteli elma için ağaçlardaki elmaların yaklaşık yüzde 20’sini dalından kestiklerini söyledi.

Karaman’ın ağaç sayısı bakımından Türkiye’de birinci, üretiminde ise ikinci sırada olduğunu söyleyen Başkan Bayram, “Karaman, son 2-3 yıldır ciddi anlamda kaliteli elma üretimiyle söz sahibi olmaya başladı. Üreticilerimiz kaliteli elma üretebilmek için baharla birlikte sahaya indi. Sürekli olarak ilaçlama yaparak bahçeleriyle ilgileniyor. Kaliteli elma alabilmek için ağaçlarda sık elma olmaması gerekiyor. Seyrekleştirme yapılarak üretilen elmalar kalitesi ve büyüklüğü ile ihracata gidiyor. Onun için bahçelerde seyreltme işlemi yapılması kesinlikle lazımdır. Bunu üreticimiz her yıl yapıyor. Ağaçlardaki elmaların neredeyse yüzde 20’si dalından kesiliyor” dedi.

Kesilen elmaların her koşulda değerlendirildiğini söyleyen Başkan Bayram elma seyreltme işlemleri sonrasında atıl hale gelen elmaların üreticiler tarafından meyve suyu fabrikalarına kilosu 40-50 kuruştan satıldığını ifade etti. Türkiye’de yaşanan kuraklığın elma bahçelerini de etkilediğini ifade etti. Başkan Bayram kuraklıkla ilgili yaptığı değerlendirmede “Karaman’da kıraç araziler kuraklıktan ciddi anlamda etkilendi. Yapılan tespitlerde yüzde 70’lere varan hasarlar var. Elma bahçeleri de bundan etkilendi. Yeraltı sularının çekilmesinden dolayı bazı üreticilerimiz sıkıntı çekiyor. Sulamayla ilgili kooperatif kuyularında çekilen sıkıntılar var" dedi.