Başkan Bayram açıklamasında, “Üretimde kullandığımız elektrik, gübre, mazot, fiyatlarının son zamanda aşırı derecede yükselmesi ve üreticilerimize zor durumda bırakması üretiminin gerçekleşmesi gıda enflasyonu ile karşı karşıya kalmamak için acil önlemlerin alınması elektrik, gübre ve akaryakıt desteklemelerinin arttırılması fiyatları makul seviyelere indirilmesi devletimizden çiftçimiz adına beklentimizdir.

Elektrik, akaryakıt ile gübre fiyatları konularında ki çağrılarımıza kulak verilmeli ve bu konuda acil adımlar atılmalıdır.

Akaryakıtta fiyatların makul seviyelere indirilmesini istiyor ve gelen zamlardan çiftçilerin kullandığı mazot muaf tutulmalıdır. Son elektrik zamlarının ardından elektrik fiyatları küçük, büyük bütün işletmeler için ciddi bir maliyet yükü oluşturuyor. Elektrik fiyatları, tarımsal işletmeleri koruyacak ve üretime devam edebilecekleri seviyelere indirilmelidir.

Üreticilerimiz, devletin önümüzdeki günlerde elektrik fiyatlarında yeniden bir değerlendirme yapmasını ve çalışmanın sonucunda tarımsal sulama tarifesinde daha kapsamlı indirime gidilmesini dört gözle bekliyoruz.

Tarım sektörünün dünyada en stratejik sektör haline geldiği aşikârdır, bunun için elimizde ne var ne yoksa üreticiyi destekleyerek üretimlerimizi artırmaktan başka çaremiz yoktur.

Üreticilerin gelecek aylarda yeterli gübre kullanabilmeleri için gübre fiyatlarının biran önce makul seviyelere çekilmesini ve verilen desteklerin artırılmasını bekliyoruz.

Gelecek aylarda gübre kullanması gereken çiftçilerimizin acil nakit desteğe ihtiyacı olacaktır. Gübre fiyatlarının düşüşe devam etmemesi halinde özellikle yurt içinde fabrikada işlenerek, katma değer yaratılarak, ihraç edilen ve istihdam sağlayan başta buğday olmak üzere diğer ürünlerde de yeterince gübre kullanamayacak olan üreticilerimiz, ürünlerinde verim kaybı yaşayacaktır. Dolayısıyla üretim düşecektir.

Üreticilerin gübre fiyatlarının yüksekliğinden dolayı yeterince gübre kullanamadığı için bazı üreticilerin borçlanarak yüksek fiyatlardan gübresini indirimlerden önceden aldığını ve haksız yere mağdur oluşu ve bu mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz.

Üretim yapan çiftçilerimizin daha avantajlı duruma getirilmesi için mazot ve elektrikteki ÖTV ve KDV’nin kaldırılması gerekmektedir.

Gıda enflasyonunu düşürmek için tarımsal üretim maliyetini düşürmeli, üretimi destekleyerek arttırmalıyız.”