Başkan Bayram, yaklaşık 3 yıldır gündemde tuttukları çiftcinin mağduriyeti ile ilgili tarımsal destekleri tarla sahibine değil, icara tutana verileceği ile ilgili olumlu gelişme hakkında, “Karaman Ziraat Odası olarak çalışmalar yaparak gündemde tuttuğumuz tarım sektöründe bakanlığın yaptığı desteklemelerin üretim yapmayan tarla sahiplerine gittiğini belirttik.

İşin ehli olan, risk alan sahada üretim yapan çiftçi mazot, gübre desteklerinin verilmesi gerektiğini yaklaşık 3 yıldır gündemde tutup çiftçilerimizin mağduriyetlerini basın açıklamalarıyla gündemde tutarak gidermek için Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine ve siyasilere ileterek çalışmalar yaptık.

Desteklerin gerçek sahibi olan çiftçiye ulaştırılması ayakta kalıp üretim yapabilmesi için önemli olduğunu belirttik.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Yozgat Valiliği konferans salonunda düzenlenen tarım sektörü temsilcileri toplantısında yaptığı konuşmada; yapılacak yeni bir düzenleme ile artık desteklerin tarla sahibine değil icara alana verileceğini kaydetti.

Şimdi biz mevcut sistemde, çiftçi kayıt sisteminde tarla sahibi veya ÇKS’de kayıtlı kimse ona veriyoruz. Şimdi burada bir mevzuat değişikliği için Meclis’imize, değerli milletvekillerimize başvuracağız. Orada özellikle diyeceğiz ki biz sadece ÇKS’yi esas almayacağız. ÇKS dışında bakanlığın diğer kayıtlarını da bu iş için dikkate alacağız. Yani tarlanın sahibine değil, tarlayı icara tutana, kiralayana onlara vermiş olacağız dedi.

Özetle Sn. Bakanımızın yaptığı açıklama neticesinde tarlasında üretmek için risk alan çiftçimizin mağduriyeti giderilmesi açısından olumlu bir gelişme gerekli mevzuat değişikliği yapılarak ÇKS kayıtlı üreticilerimizin hakettiği desteği alması devletimizden beklentimizdir.” dedi.