Yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçilerin zor günler geçirdiğini dile getiren Mehmet Bayram'ın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada: “Yaşanan kuraklık aşırı artan girdiler başta gübre, enerji , motorin ve yem fiyatları olmak üzere hayvancılık ve bitkisel üretim yapan üreticilerimiz zor durumda Devletimizden borçlarına yapılandırma bekliyor.Üreticilerimizin sıkıntılarını hafifletmek, üretimin devamı ve ülke ekonomisi için, çiftçimizin tüm banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenerek ödenebilmesini sağlayacak yeni bir düzenlemeye acil ihtiyaç var.

Kuraklığın verdiği zararların yanı sıra girdi fiyatlarındaki artışda geliri engelliyor. Yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı aşırı artış gösteren gübre, yem,motorin ve enerji gibi önemli girdi fiyatlarındaki artışın altında kalmasının, dolar kurunun hızla artışı ile üretim maliyetlerinin artması üreticilerin kredi borçlarını ödemesini neredeyse imkânsız hale getirdi. Yem ve saman fiyatları aşırı artmış durumda bu gidişle önümüzdeki yıl damızlık hayvan varlığımızın önemli bir kısmını kaydedebiliriz bakanlık bir an evvel hayvancılık kredilerini ertelemeli ve damızlık desteğini artırmalı üreticilerimizin ayakta kalmaları sağlanmalıdır. Süt/yem paritesinin 1,5 olması lazım. Yani üreticimiz 1 kilo sütle 1,5 kilo yemi rahatlıkla alabilmeli. Ama şu an parite 1 civarında görünüyor.

Çiftçilerimizin önümüzdeki üretim sezonunda tarımsal üretime devam edebilmeleri, biriken kredi borçlarının bir çözüme ulaşması için Tarım ve Orman Bakanlığımız yaşanan bu gelişmeleri dikkate alarak Çiftcilerimizin Tarım kredi ve Ziraat Bankasına olan borçlarını uzun vadeli ve faizsiz borç yapılandırması, üreticilerimize nefes aldıracağı gibi, tüketicilerimiz açısından da bol ve ucuz gıdaya ulaşma noktasında fevkalade önemli bir adım oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.