Tarım sektörünün durumu, bakanlığın bir yıllık çalışmaları ve önümüzdeki dönem stratejilerini değerlendirmek üzere 81 il müdürüyle çevrimiçi toplantıda bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli önümüzdeki dönemde iklim değişikliğinin etkilerinin daha fazla hissedileceğini belirtti.

“Çiftçilerimizi Doğru Yönlendirmeliyiz”

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerinin artmasıyla, suyun daha etkin ve verimli kullanılması ve yönetilmesi için Cumhuriyet tarihinin ilk Su Şurası'nı yaptıklarını belirten Bakan Dr. Pakdemirli çiftçilik, üreticilik, yetiştiricilik yapmanın risklerini, kazanımlarını öncelikle kendilerinin doğru değerlendirmeleri ve vatandaşı da doğru yönlendirmeleri gerektiğini söyledi. Bakanlık olarak “Elektrikli Traktör”, “Hayvan Takip Sistemi-Akıllı Küpe”, “Tarım-Orman Akademisi”, “Geleceğe Nefes”, “Akıllı Tarım Uygulamaları”, “Dijital Tarım Pazarı”, “Gıdanı Koru” gibi birçok marka projeyi hayata geçirdiklerini belirten Bakan Dr. Pakdemirli il müdürlerinden bu marka projelerden, Bakanlığın imkânlarından, çalışmalarından, bölge çiftçisinin, üreticisinin haberdar etmelerini istedi.

Tarımsal kuraklığın özellikle hububat bitkilerinde önemli verim kayıplarına neden olduğunu söyleyen Bakan Dr. Pakdemirli verim kayıp oranına göre dekara 30 lira ila 100 lira arasında destekleme ödemesi yapma kararı aldıklarını açıkladı. Kuraklık sigortasında devlet desteğinin arttığını paylaşan Bakan Pakdemirli, şöyle devam etti: “Modern Basınçlı Sulama Sistemleri hibesi kapsamında 300 milyon lira destekleme ödemesi yapacağız. TARSİM KAPSAMINDA KURAKLIK SİGORTASINDA DEVLET DESTEĞİNİ YÜZDE 60'TAN YÜZDE 70'E, HASAR ÖDEME ORANINI İSE YÜZDE 70'TEN YÜZDE 80'E ÇIKARDIK. Çeltikte tava sulama yerine, damla sulama yöntemi ile üretimi desteklemeye başladık. Hayvan yetiştiricimizin ve gıda sanayimizin ihtiyacı olan hububatı Toprak Mahsulleri Ofisimiz aracılığı ile regülasyon kapsamına aldık ve ekim ayı sonuna kadar 2,6 milyon ton, uygun fiyatlı ürün verdik. Havza bazında su tüketimi az olan baklagil ve yem bitkileri üretimini de ekstra yüzde 50 prim artırarak destekliyoruz. Su kısıtı olan havzalarda, su tüketimi fazla olan dane mısır üretiminin desteklerden faydalanması için damla sulama şartı getirdik. Bu yıl hasat edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için gübre desteğini yüzde 25 oranında artırarak ödeyeceğiz. 2022 üretim yılı için de gübre desteğini, hububat dâhil tüm ürünlerde yüzde 100 artırarak ödeyeceğiz. Böylece halen, buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 16 lira olan gübre desteği, 2021 üretim yılı için dekara 20 lira, 2022 üretim yılı için de dekara 32 lira olarak ödenecek. Diğer ürünlerde ise gübre desteği 2021 üretim yılı için dekara 8 lira, 2022 üretim yılı için de dekara 16 lira olarak ödenecek. 2022 üretim yılı için sertifikalı tohum kullanım desteğini ise buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik için yüzde 50 artırarak dekara 24 lira olarak ödeyeceğiz. Yapılan bu düzenlemeyle, iki yıllık süreçte buğdayda gübre desteğini 4 kat, sertifikalı tohum desteğini ise yaklaşık 3 kat artırmış olacağız. Mazot desteği kapsamında da her üretim yılı için, mazot maliyetinin ortalama yüzde 50'sini karşılayacak düzeyde çiftçilerimize ödeme yapmaya devam edeceğiz”

Sizleri Masada Değil Tarlada Görmek İstiyorum diyen Bakan Dr. Pakdemirli il müdürlerine yönelik yaptığı konuşmada “Nasıl ben makamdan daha çok sahadaysam, tarladaysam, meradaysam, seradaysam, ağıldaysam, ormandaysam, işçimizden mühendisimize hepimiz de sahada olacağız. Bugün sahada olacağız, yarın bugünden daha çok sahada olacağız! Görevimizin gereği de budur, çiftçimizin bizden beklentisi de budur. Sizleri masada değil, tarlada görmek istiyorum. Ekim-dikim faaliyetlerinin sürdürülmesini ve çiftçimizin motivasyonunu sağlamak en asli vazifemizdir” dedi. Haber: Senem YAVUZASLAN