Karaman’da bisküvi ve çikolata sektöründe bölgenin en büyük kuruluşlarından biri olan Şimşek Bisküvi, beraberinde yine inşaat, tarım, hayvancılık, tavukçuluk, maden ve turizm gibi sektörlerde de boy gösteriyor.

Gurbetten sılaya dönüşte, Karaman’da kuyumcu dükkanı açarak, emlak ve inşaat sektörüne giren iş adamı Ramazan Şimşek, 1980 ihtilali sonrasında resmi olarak dövizin serbest dolaşıma girmesi ile Karaman’ın ilk ve tek lisanslı Döviz şirketi olan Şimşek Döviz A.Ş.’yi kurdu.

Karaman’da belirli bir ekonomik güce ulaşan Ramazan Şimşek, daha sonra oğulları Erol ve Mehmet Ali Şimşek ile birlikte sermayesinin büyük bir bölümünü Karaman Organize Sanayi Bölgesinde kullanarak Şimşek Bisküvi A.Ş. tüzel kişiliğini kurdu.

1995 yılında bisküvi fabrikası ile gıda sektörüne adım atarak serüvene başlayan Şimşek ailesi, bugün kurumsal markasını başta disiplin olmak üzere yıllar itibari ile yenilikçiliğe verdiği önem ve yatırımla kazandı.

Aynı zamanda kaliteli ekipman, Ar-Ge gelişim tasarım ve kurumsal marka bilinci ile Türkiye’de sektöründe önde gelen firmalarından biri olmayı da başaran aile şirketi Şimşek Bisküvi A.Ş, yıllarca ülkemizde ilk 500 sanayi kuruluşları arasında yerini almayı da başardı.

Ana faaliyeti gıda işleme olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinde de maden çalışmalarını sürdüren Şimşek ailesi, aynı zamanda Karaman’da 450 dekar alanda son teknoloji ile modern bahçecilikten elma üretim tesislerine, tarım ve on binlerce ton süt üretimi ile büyükbaş hayvancılık ve çeşitli illerde inşaat sektöründeki istikrarlı yapısına kadar yükselen başarı grafiği, bugün 2 bin’in üzerinde istihdama da doğrudan kucak açtı.

Bugün 79 yıllık yaşamında halen oğulları ile birlikte ticari faaliyetlerini genç ve dinamik ruh yapısı ile sürdüren işadamı Ramazan Şimşek, başarı hikayesi ve marka gücüne ulaşmanın kazanıldığı zorlu emeği bizlerle paylaştı.

İş adamı Ramazan Şimşek; “1942 Yılında Karaman Merkez Kızılyaka köyünde dünyaya geldim, İlkokulu köyde okudum. 20’li yaşlara kadar hayatım doğup büyüdüğüm köyümde geçti. O yıllarda tüm Anadolu da yokluğun kıtlığın kısacası hayat şartlarının oldukça zor olduğu dönemlerde köyümüzde hayat daha da bir zordu. Sekiz çocuklu bir ailenin ferdi olarak 20-30 dönümlük kıraç arazilerde hayata tutunmamızın oldukça zor olduğunun farkındaydım.

Kadere inancımız tam, ancak her insanın kaderi de kendi çabasına bağlıdır. Tüm bunları düşündüğümde yerimde saymak bana göre değildi farklı olmak istiyordum ve köyümdeki mevcut zor şartlardan kurtulmak istiyordum.

Tüm bunları hayal ederken askerlik sonrası 1965 yılında Avrupa ülkelerinin ülkemizden mesleğe göre işgücü göçü alma fırsatı ortaya çıktı, geçerli bir mesleğim yoktu ancak şartları zorlayarak turist olarak Belçika’ya gittim ve burada kömür madeni işinde çalışmaya başladım. Şartlar yine hep zordu çünkü yerin 1300 metre altında mesai yapıyorduk. Ama hayatımızı kazanabiliyorduk. bu serüven 12 yıl sürdü daha fazla dayanamazdım ailecek aldığımız radikal bir kararla 1977 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. Memlekete dönüşümle birlikte küçükten emlak işleri ile iştigal etmeye başladım çok yüksek sermayem yoktu, hatta tüm sermayem ile bir daire dahi alamıyordum.

Emlak alım satımı ile başlayan süreç daha sonra bir fiil inşaat yapmayla devam etti tabiki ilerisinde büyük ve sayısız inşaatlar yaptım, ilk yıllarda bir fiil kendi inşaatlarımda çalıştım, özellikle şunu ifade etmek istiyorum anlattıklarım ve anlatacaklarım bu kadar kolay olmadı çok zor günlerden geçtik detaylara girer isek inanın sayfalar yetmez o yüzden özetle ifade ediyorum.

Emlak ve inşaat işi devam ederken Sarrafiye işine başladık 1980 İhtilalinden sonraki yıllarda resmi olarak dövizin serbest dolaşıma girmesi ile şehrimizin ilk ve tek lisanslı Döviz şirketi olan Şimşek Döviz A.Ş’yi kurdu. Ve halen devam etmekte ancak Sarrafiyeyi 2000’li yıllarda kapattık.

Bahsetmiş olduğum iştigal konularımızla ( Emlak, İnşaat, Sarraf ve Döviz ) ciddi başarılara imza attık. Başarılı inşaat projeleri yaptık bu vesile ile belirli bir ekonomik güce ulaştık daha büyük iş yapabilecek sermayeleri elde ettik şükürler olsun, tamda bu dönemlerde 1995’li yıllarda Organize Sanayi Bölgesinde yatırım yapma fikrimiz oluştu. 1995 yılında arsamızı aldık ve yine aynı yıl 1995 Ekim ayında aile şirketi olarak başta oğullarım Erol Şimşek ve Mehmet Ali Şimşek ile birlikte Şimşek Bisküvi A.Ş. tüzel kişiliğini kurarak büyük serüvene başladık.

Bizler yılmadık hayallerimizin peşinden koştuk. Şükürler olsun bugünlere geldik. 2 bine yakın insanımıza istihdam olanağı sağlayabilmenin de mutluluğunu yaşıyoruz. Gençlerimize de en büyük tavsiyem şudur, iradelerini güçlü tutsunlar bu doğrultuda çalışarak hedeflerinden caymasınlar ve unutmasınlar bir gün mutlaka kazanacaklardır.”diyerek duygularını dile getirdi.

ŞİMŞEK BİSKÜVİ A.Ş’NİN DÜNÜ VE BUGÜNÜ

Amiral gemimiz lokomotifimiz olan şirketimizle sanayiciliğe başladık devamında birçok faaliyetimizi şirketimiz üzerinden yürütmekte iken ilerleyen dönemlerde alınan yatırım kararları ile gereksinim olarak bazı faaliyetlerimizi farklı tüzel kişilikler üzerinden yürütmeye başladık.

Şirketimiz Şimşek Bisküvi 1995 yılında Karaman Merkez Organize Sanayi Bölgesinde kurulmuştur. Şirketimiz 65.247 m2 arsa üzerine kurulmuş fabrika ve idari binası ile 97.000 m2 si kapalı alan 35.000 m2 açık alandan oluşan yerleşkede ana faaliyetini sürdürmektedir.

Ana Faaliyet konumuz gıda imalatı olup atıştırmalık sektörünün önde gelen firmalarında biriyiz, 400 ü aşkın ürün çeşidimizle sürdürdüğümüz faaliyetimizde başlıca ürün gruplarımız;

● Bisküvi

● Çikolata

● Kek

● Gofret

● Kruvasan

● Kraker

Ülkemizde sektörün önde gelen firmalarından biri olmakla birlikte, yıllarca ülkemizde ilk 500 sanayi kuruluşları arasında yıllarca yerini almıştır. Tesisleri, üretim hacmi, cirosu, ürün çeşitliliği, markaları ve kurumsal kimliği ile bölgenin büyük kuruluşlarından birisiyiz.

Şirketimizin Kurulu kapasitesi 150.000 Ton / Yıllık şeklindedir.

Şirketimiz kalite ve yenilikçiliğe verdiği önemle de ön plandadır.

Kalite birimi ekip ve ekipmanıyla bu süreçte başlangıçtan son aşamaya tüketici şikayetlerine varıncaya kadar sürekli devrededir.

Ar-Ge birimi ise araştırma, geliştirme ve tasarım olmak üzere yürüttüğü faaliyetlerle İnovatif ürünlerle bu yönde sürekli ilerleme kat etmektedir.

Öne çıkan başlıca markalarımız;

● Bien

● Bonucci

● Twitto

● Roxy

● İnvite

Markalaşmanın önemli olduğu bilinci ile Bien ve Twitto markalarımızla ülke genelinde ulusal olarak her alanda reklam çalışmalarımız oldu, yapılan lansman çalışmaları ile özellikle ülke genelinde Bien Kruvasan reklamı ciddi ses getirdi, ayrıca Kruvasanın ülkemizde bilinirlik oranını %5 lerden %80 lere çıkartan projelere imza attık. Twitto krakerde yine muadili olmayan farklı ürün olma özelliği ile oldukça dikkat çeken yenilikçi bir ürünümüzdür.

Özellikle ana faaliyetimiz olan atıştırmalık sektöründe markalaşma olmadan iş yapmanın ne kadar zor olduğunun bilincindeyiz bu bilinçle de hareket ederek yeni inovatif ürünlerle yeni markalar yaratmak her zaman için önceliklerimizdir.

İhracat hepimizin bildiği üzere hem şirketlerin hem de ülkemizin olmazsa olmazıdır, bu alanda kendimizi geliştirmeye yeni pazarlara girmeye ve bu vesile ile dış ticaretimizi büyütmeye çalışıyoruz tüm kıtalarda markalı ürünlerimizle var olmaya çalışıyoruz bunun için tüm dünyadaki fuarlarda yerimizi alıyoruz hali hazırda 100 ü aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz.

Başta daha kurumsal bir kimlik kazanıp ve ihracatımızı arttırıp dünya pazarlarında daha iyi noktalara ulaşabilmek için; ( Kurumsallaşma ve gelişimlerini sağlayarak uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla global bir oyuncu olabilmeleri ve söz konusu markalar aracılığıyla olumlu Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi amacıyla oluşturulmuş devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan ) Turqualıty süreçlerine dahil olma ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.

Son dört yıldır bu sürecin bir öncesi olan Turqualıty Marka destek programında yer almaktayız. En kısa sürede de kendimizi ve şirketimizi buna hazırlayarak Turqualıty belgesini alıp tam destek sürecine geçeceğimize inanıyoruz.

Ülkemizin en büyük problemlerinden olan İstihdam durumu ile de önemli katkılar sağlamakta olan şirketimiz ana fabrikada ortalama da 1500 ü aşan çalışan sayısı ile yan faaliyetler ve dolaylı istihdamlarla toplamda 2000 kişilere yaklaşmaktadır.

Çalışanlarımızın yaklaşık 150’si Beyaz yaka, diğer kalan kısım Mavi yaka olarak istihdam edilmektedir.

Beyaz yaka çalışanlar ağırlıklı Lisans mezunu olup bunlar arasında teknik ve mesleki yeterlilikleri olan, Gıda Mühendisi, Makine Mühendisi, Elektrik Elektronik Mühendisi, Ziraat Mühendisi, Kimya Mühendisi, Endüstri Mühendisi, Veteriner hekim, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Avukat gibi başlıca meslek mensuplarından alanında yetkin ve uzman çalışanlarımız mevcuttur.

Şirketimiz ulusal ve uluslararası standartlarda geçerliliği olan birçok kalite ve resmi belgelere sahiptir.

Kalite Sistem Belgeleri:

● İSO 9001 Kalite Yönetim Sistemi

● İSO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

● İSO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

● TSE Helal Ürün Sertifikası

● İNSPECT Uluslararası Helal Sertifikası

● TSE Ürün Gruplarına göre uygunluk belgesi

● BRC Uluslararası Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ( İngiltere menşeli )

● IFS Uluslararası Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ( Fransa menşeli )

Şirket tüm bu ana faaliyet konularının dışında Şimşek Bisküvi bünyesinde aşağıdaki yan faaliyetlerde iştigal etmektedir.

İNŞAAT

Belirli evrelerde konut ve ticari alan İnşaatları ile iştigal olmuş ve tamamlanan projelerimiz mevcuttur. Son yıllarda İstanbul da iki ayrı lokasyonda konut ve ticari alanlardan oluşan iki büyük projeyi tamamladık. Yine Karaman’da konut ve ticari alan olmak üzere çeşitli projeler ürettik. Bu alanda yürütülen projeler ve diğer ticari gereksinimler vesilesiyle şirketin aktifinde değer teşkil eden kayıtlı gayri menkuller ( Arazi, Arsa, Dükkan, Konut vb. ) mevcuttur.

Ekonomik koşullar ve fırsatlar oluştuğu taktirde yurtiçi ve yurtdışında öncelikle kendi arazi ve arsalarımızı değerlendirmek üzere yüksek potansiyelli inşaat projeleri her zaman için planlarımız arasındadır.

TAVUKÇULUK

Yine şirket bünyesinde yürütmekte olduğumuz aktifimizde kayıtlı Karaman Merkezde 28.300 m2 alan üzerine kurulmuş 95.000 Tavuk kapasiteli ayrıca Yem Ünitesi ve depoları mevcut Tavuk Çiftliği ( Yumurta imalatı ) mevcut olup şu an % 95 kapasite ve verimlilikle faal olarak çalışmaktadır.

TARIM ŞTİ.

Şirketin bünyesinde Karaman İl merkezinde 5-7 yaş aralığın da 450 dekar alanda bodur cinsi son teknoloji ile modern bir şekilde tesis edilmiş üç ayrı lokasyon da elma bahçelerimiz mevcuttur. Bahçelerimiz file, damlama, don engelleyici pervane sistemi ile son teknoloji ile tesis edilmiştir. Yıllık 3 bin ton bandında üretim yapılmaktadır.

HAYVANCILIK ŞTİ.

Şirketimiz Konya il merkezinde 6.000.000 m2 alan üzerine kurulmuştur. Ülkemizin en büyük tesislerinde birisidir. 10.000 büyük baş hayvancılık kapasitesi ile planlanan işletmemiz mevcut durumda 4.000 in üzerinde büyük baş canlı hayvanla faaliyetine devam etmektedir. 1250 civarında sağmal kalan kısım diğer hayvan gruplarından oluşmaktadır. Günlük 35 tonun üzerinde süt üretimi yapılmaktadır.

Hayvancılıkla birlikte ayrıca arazinin 5.000.000 m2 si üzerinde iyi tarım uygulamalı tarımsal faaliyet yapılmaktadır.

TURİZM OTELCİLİK

Karaman İl merkezinde 16.000 m2 alan üzerinde kurulu şehrin ilk ve tek 5 yıldızlı oteli olan ve Grand Karaman Otel markası ile 2013 yılından buyana faaliyetlerini sürdürmektedir.

Başlangıçta 62 oda ve 4 yıldız konsepti ile yapılan tesisimiz 2019 yılında yapılan 88 odalı yeni binası ile toplam oda sayısını 150 ye çıkartmış ve 5 yıldız konseptine geçmiştir.

İlgili tesisimiz şehrimizin sosyal faaliyetler alanındaki birçok eksikliğini gidermede kaliteli hizmetleri ile çözüm merkezi haline gelmiştir.

MADENCİLİK

Madencilik alanında 2018 yılından bu yana yapmış olduğumuz planlama ve Ar-Ge çalışmaları ile ciddi yatırımlarımız devam etmektedir.

Krom madeni; paslanmaz çelik ve savunma sanayinde kullanılmaktadır

Kütahya-Eskişehir bölgesindeki sahalarımızda üretmeye çalışıyoruz, bu alanda ülkemizde ve dünyada ihracat anlamında önemli tedarikçilerinden birisi olma yönünde ilerlemekteyiz.

Manyezit Madeni; İlaç gübre ve yem hammaddesi alanında kullanılmaktadır. Dünyanın en iyi Manyezit madeni sahalarının yer aldığı Kütahya-Eskişehir bölgesindeki sahalarımızda yine çalışmalarımız devam etmektedir

Kuvars Madeni; Porselen cam ve yapay tezgah sanayinde kullanılmakta olan maden Türkiye’nin en iyi Kuvars madeni bölgesi olan Aydın-Çine bölgesindeki sahalarımızda 2021 yılı itibariyle üretimine başlanmıştır.

Feldispat madeni; Seramik sektöründe kullanılmaktadır. Dünyanın en kıymetli Feldispat madeni sahalarının bulunduğu Aydın-Çine bölgesindeki sahalarımızda Ar-ge çalışmalarımız devam etmektedir.

Mermer madeni; Ağırlıklı inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Türkiye’nin en iyi mermer yataklarının bulunduğu Isparta bölgesinde sahalarımız mevcut olup ilerleyen dönemlerde çalışmalarına başlanacaktır.